FOTO: Objavljene nikada viđene fotografije Kristalne noći

Masovni progoni Jevreja počeli su u noći između 9. i 10. novembra 1938. u Trećem rajhu, koji je tada osim Nemačke obuhvatao i Austriju i Sudete. Taj događaj poznat je kao Kristalna noć.
Adolf Hitler je tog dana bio u Minhenu gde je slavio 25-ogodišnjicu neuspešnog Pivničkog puča iz 1923. Naložio je ministru propagande Jozefu Gebelsu da organizuje stare jurišne odrede i da počnu da uništavaju jevrejsku imovinu i hapse Jevreje.
 
Iako je sve trebalo da izgleda kao spontano nasilje običnih Nemaca, u akciju se uključio i Gestapo. Hapsili su Jevreje čija imovina je kasnije uništena. Procenjuje se da je uhapšeno oko 30.000 Jevreja starih od 16 do 60 godina. Da bi imali gde da ih smeste nacisti su morali da prošire postojeće koncentracione logore Dahau, Buhenvaldu i Zahsenhauzenu. Procenjuje se da je te noći na ulicama ubijeno između 90 i 200 Jevreja, ali i neki Nemci samo zato što su nasilnicima ličili na Jevreje.
 
Uništeno je više od 7.500 radnji jevrejskih vlasnika. Upravo po staklu razbijenih izloga ta noć je i dobila ime Kristalna noć. Nacisti su zaplenili svu odštetu koju su osiguravajuća društva trebalo da isplate vlasnicima radnji, a Jevreji su kolektivno morali da plate kaznu od milijardu maraka, što je tada iznosilo oko 400 miliona dolara. 
 
Dosad neviđene fotografije
 
Autorka Eliševa Avital na Tviteru je povodom godišnjice objavila priču o svom dedi koji se borio protiv nacista, ali i fotografije koje je njen deda doneo iz rata, a koje do sada nikad nisu viđene. Čuvala ih je godinama u porodičnoj arhivi.
 
Početak Holokausta
 
Već nedelju dana nakon Kristalne noći Jevrejima je bilo zabranjeno da pohađaju škole, uveden im je policijski sat, a do decembra im je zabranjen pristup i većini javnih mesta u Rajhu. Svet je reagovao, ali ne previše burno. Amerika je povukla svog ambasadora iz Nemačke, ali nije prekinula diplomatske odnose.
 
Sam naziv Kristalna noć skovali su nacisti predstavljajući tu noć kao nešto sjajno za Nemačku. Danas je u Nemačkoj prihvaćeniji naziv Noć pogroma koji mnogo bolje opisuje šta se te noći zaista događalo. Kristalna noć uglavnom se doživljava kao početak Holokausta. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet