Na Islandu zaposleno 70 odsto sedamnaestogodišnjaka

Vlasti Islanda saopštile su da je sve veći broj maloletnih osoba u toj zemlji koje su na tržištu rada.
Na Islandu zaposleno 70 odsto sedamnaestogodišnjaka
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako navode tamošnji mediji, 2011. godine plaćene poslove je obavljalo 56 odsto 17-godišnjaka, a 2018. godine njihov broj je porastao na 68 odsto.
 
Na konferenciji održanoj u organizaciji Ombudsmana u toj zemlji, rečeno je da je ekonomska kriza iz 2008. godine značajno usporila stopu zaposlenosti maloletnih osoba, ali je nakon krize na tržištu rada sve veći broj 16-ogodišnjaka i 17-ogodišnjaka.
 
Inače, maloletne osobe u toj zemlji mogu da rade već sa 13 godina, a njihova stopa zaposlenosti svake godine beleži rast. Prema poslednjim podacima 13 odsto 13-godišnjaka obavlja određeni plaćeni posao, kao i 21 odsto 14-ogodišnjaka, 45 odsto 15-ogodišnjaka i 59 odsto 16-ogodišnjaka.
 
Većina maloletnih osoba uzrasta od 14 do 17 godina zaposlena je u sektoru trgovine na veliko i malo, ili u restoranima i hotelima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet