U Grčkoj ponovo štrajk, prvi od završetka programa pomoći

Najveći grčki sindikat zaposlenih u javnom sektoru organizovao je danas 24-časovni štrajk, zahtevajući povećanje plata i penzija od vlade koja je zbog kontrole poverilaca i dalje u obavezi da "steže" rashode.
U Grčkoj ponovo štrajk, prvi od završetka programa pomoći
Foto: Pixabay
Protest u organizaciji sindikata Adedi je prvi veliki štrajk otkako je Grčka izašla iz programa međunarodne finansijske pomoći u avgustu. Sindikat, koji zastupa oko pola miliona zaposlenih u javnom sektoru, traži da vlada, predvođena levičarskom strankom Siriza, povuče odluke o smanjenju plata i penzija i povećanju poreza koje su bile deo tri programa pomoći od 2010. godine.
 
"Zahtevamo da se ukine zamrzavanje plata, da se povećanjem od dva do tri odsto okonča njihovo desetogodišnje smanjenje i da se ponovo uvede isplata 13. i 14. plate", rekao je predsednik Adedija Joanis Paidas, aludirajući na dva godišnja bonusa koji su ukinuti 2010. godine za vreme vlade socijalista.
 
"Pošto Cipras kaže da se država vraća u normalu, želimo pristojno povećanje plata", dodao je Paidas.
 
Radnicima u javnom sektoru su zarade smanjene do 40 odsto kumulativno otkako je Grčka prvi put zatražila finansijsku pomoć od Evropske unije i MMF-a 2010. Od početka 2010. do sredine 2018. godine, Grčka se oslanjala na sredstva od preko 260 milijardi evra koja su joj pozajmili partneri iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda.
 
Zaposleni u javnom sektoru su jutros održali protestni marš u centru Atine, ali je odziv bio mali. Učešće radnika u demonstracijama i učestalost štrajkova je opadalo tokom godina. Mnogi poslodavci odbijaju zaposlenima od plate zbog učešća u protestima.
 
Grčka i dalje ima ograničenja u pogledu toga na šta može da troši jer u srednjoročnom periodu mora da ostvaruje primarni budžetski suficit u visini od 3,5 odsto od svoje godišnje proizvodnje, prema programu o nadzoru poverilaca. Grčka privreda se smanjila za oko četvrtinu tokom osmogodišnje krize. Sada se vratila na staze rasta, a stopa nezaposlenosti je pala na 18 odsto u odnosu na rekordni nivo od skoro 28 odsto 2013. godine, mada je i dalje najviša u zoni evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet