Branimir Glavaš traži odštetu jer ga nazivaju ratnim zločincem

Branimir Glavaš traži da mu kolege iz Sabora isplate visoku novčanu odštetu zbog povrede ugleda i časti iznošenjem, kako se navodi, neistina u javnosti.
Glavaš, koji je odležao pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima tokom poslednjeg rata u Osijeku, sada poslanik u parlamentu, traži da mu kolege iz Sabora, Branimir Bunjac iz Živog zida i predsednik SDP-a Davor Bernardi, isplate odštetu.
 
Bunjac i Bernardić za Glavaša govore da je osuđeni ratni zločinac, pišu hrvatski mediji i podsećaju da su Ustavni i Vrhovni sud ukinuli te presude. 
 
Riječki Novi list piše da se Glavaš nije odlučio za tužbu zbog klevete, od koje zastupnike štiti imunitet, nego za građansku parnicu i pritom od Bunjca zahteva 100.000, a od Bernardića 150.000 kuna. 
 
"Nisam imao drugog načina. Valjda će barem kad ih oderem po džepu shvatiti da ne mogu iznositi ovakve neistine. S obzirom na to da je Bernardić u nekoliko navrata tvrdio da sam osuđeni ratni zločinac, za njega je tarifa viša. Već traje proces protiv Slobodne Dalmacije, a zbog istih ću insinuacija za naknadu štete tužiti i portal Index, te Jaroslava Pecnika", rekao je Glavaš. 
 
Glavašev advokat podseća da Glavaš nije osuđeni ratni zločinac zbog toga što nije na snazi ni jedna osuđujuća presuda protiv njega. 
 
"Naime, vama, kao i celoj hrvatskoj javnosti, poznato je da je Ustavni sud 12. januara 2015. godine ukinuo drugostepenu presudu Vrhovnog suda izrečenu protiv Branimira Glavaša, a Vrhovni sud je 28. jula 2016. godine ukinuo i prvostepenu osuđujuću presudu Županijskog suda u Zagrebu od 8. maja 2009. godine, te nikakva presuda (nepravosnažna ili pravosnažna) ne postoji", navodi se u spomenutom dopisu. 
 
Inače, Glavaš trenutno ima status optuženog. 
 
Ponovljeno suđenje Glavašu počelo je u Županijskom sudu Zagrebu oktobra prošle godine i drugim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima poznatim kao "Selotejp" i "Garaža". Glavaš je zbog tih zločina bio pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu. 
 
Glavaš i suoptuženi u tom slučaju - Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, izjasnili su se da nisu krivi za zločine. 
 
Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje. Protiv Glavaša je tada ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ratnih zločina u slučajevima "Garaža" i "Selotejp". I svi drugi optuženi bili su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. 
 
Vrhovni sud je 2016. godine poništio tu prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i slučaj vratio na novo suđenje. 
 
Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj i čije državljanstvo ima uz hrvatsko. 
 
Glavaš se tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora. 
 
Glavaš se brani tvrdnjom da je žrtva političkog progona koji su naredili bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader i tadašnji vrh HDZ.
  • pera

    16.11.2018 12:44
    ..
    @pera Mene to narocito ne zanima. Zanima me da pored mene ne hodaju ubice i zlocinci. Bas me briga za hrvate.
  • @ pera

    15.11.2018 18:36
    ...
    Ima jedna ne bas tako sitna razlika, njihovi su slobodni.
  • Петровград

    15.11.2018 18:18
    Вест о ратном злочинцу Главашу - аутономашка пета колона о ''српским злочинцима''
    Живим за дан када коментари неће бити анонимни...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.