Nemačka zabranjuje dizelaše i na delovima autoputa

Bilo je samo pitanje vremena kada će nemački sudovi osim u gradovima početi da uvode zabrane saobraćanja automobila starijih generacija dizelaša i na ključnim deonicama kultnog Autobana, piše Dojče vele.
Nemačka zabranjuje dizelaše i na delovima autoputa
Foto: Pixabay
Podsetimo, pre tek nekoliko dana upravni je sud odlučio da gradovi Bon i Keln moraju da zabrane dizelaše koji ne zadovoljavaju norme o čistoći izduvnih gasova. Odlučeno je, naime, da dizelaši Euro 4 standarda neće moći da saobraćaju centrima ta dva grada od aprila naredne godine, dok će ta zabrana zahvatiti i dizelaše Euro 5 kojima će ulazak biti zabranjen od septembra 2019. godine. 
 
I sve to na činjenicu da su Štutgart, Frankfurt, Majnc, Ahen i Berlin već objavili takve planove, dok je u Hamburgu deo dizelaša već zabranjen. Sada su sudovi po prvi put, na iznenađenje mnogih, odlučili da uvedu zabranu korišćenja starijih dizelaša i na autoputu.
 
Konkretno, na delovima autoputa A40, jedne od najopterećenijih deonica koja prolazi kroz industrijsku Rursku oblast i preko nemačko-holandske granice, s početkom primenjivanja zabrane od jula naredne godine.
 
Zabrana se odnosi i na određena područja gradova Gelzenkirhena i Esena. Ipak, Autoban Nemcima predstavlja gotovo pa svetinju, nešto sasvim drugo od središta gradova, žilu kucavicu kompletnog saobraćaja i opštu povezanost zemlje. S ovakvom odlukom bez presedana, dakle zabrana saobraćaja starijim dizelašima na autoputevima sasvim je jasna poruka sudova - zbogom dizelu. 
 
Od jula naredne godine kad zabrana stupa na snagu primer bi mogli da slede i druge oblasti zemlje s jakim eko-lobijem gde prolaze važni pravci Autobana što bi definitivno označilo "konačan pad" dizela. 
 
Međutim, i bez takvog scenarija prodaja novih dizelaša u Nemačkoj već je drastično pala na tek 31,1 odsto od ukupnog broja prodatih vozila u prvoj polovini 2018. u odnosu na 43,1 odsto lane i uskoro bi po brojnim pokazateljima mogla da dotakne samo dno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.