Menja se tekst molitve "Oče naš"

Italijanska biskupska konferencija objavila je da se menja tekst molitve "Oče naš".
Menja se tekst molitve "Oče naš"
Foto: Pixabay
Umesto dela molitve "ne dovodi nas u iskušenje", u novoj verziji molitve izgovaraće se "ne prepusti nas iskušenju".
 
To je realizacija promene koju je ranije najavio papa.
 
Kako javlja Vatikan insajder, nova verzija molitve je već nekoliko godina prisutna u jednoj od verzija Biblije, ali su je italijanski biskupi odobrili i za mise.
 
Papa Franja je pre godinu dana izrazio želju da Katolička crkva usvoji bolji prevod fraze "ne dovodi nas u iskušenje" iz najpoznatije hršćanske molitve.
 
Papa je tada objasnio da nije bog taj koji ljude dovodi u iskušenje. Ukazao je na činjenicu da je Katolička crkva u Francuskoj izmenila frazu u molitvi tako da ona glasi "ne dopusti da padnemo u iskušenje" i naznačio da bi nešto slično trebalo primeniti i drugde.
 
Sadašnja verzija molitve "Oče naš" je latinski prevod Biblije iz 4. veka, koja je na latinski prevedena sa starogrčkog, a ona s aramejskog, jezika kojim je navodno govorio Hristos.
  • naivcina

    20.11.2018 13:58
    .
    A kako se bese zove knjiga u kojoj to pise??
    Da nije Liberikum
  • Scotch Bonnet

    20.11.2018 13:43
    Hriscanstvo kao religiju treba zabraniti jer je za 2000 godina nanela (i jos uvek nanosi) neverovatnu stetu covecanstvu. Takodje u istu kategoriju spadaju Islam i Judeizam sa ostalim dementnim religijama koji jos uvek propagiraju zaostalost.
    U svakom slucaju, dobro je sto sve te religije rapidno nestaju sa tla zemaljskog sto je i ujedno znak da za covecanstvo jos uvek ima nade.
  • Maxa

    20.11.2018 11:28
    Pa kako sad ?
    Pa koliko ja znam a nisam vernik - biblija bukvalno rec od boga.
    Kako sada menjaju bozije reci ako je tako ?

    Ah da.......znam zasto. Nema veze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet