Tužilaštvo pokreće novu istragu u predmetu "Dobrovoljačka"

Tužilaštvo BiH naložilo je ponovno otvaranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka".
Tužilaštvo pokreće novu istragu u predmetu "Dobrovoljačka"
Foto: Pixabay
Tužilaštvo BiH je saopštilo da je donelo naredbu o ponovnom otvaranje istrage protiv pet osoba, ali nisu navedena njihova imena.
 
Obnavljanje istrage naloženo je, kako se navodi, zbog postojanja sumnje da je reč o ratnom zločinu, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.
 
Tokom istrage je utvrđeno da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA, koja se kretala sarajevskom Dobrovoljačkom ulicom, odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane, gde su zlostavljani i maltretirani.
 
U saopštenju se navodi da Tužilaštvo BiH odluku donelo u utorak postupajući po svim žalbama u tom predmetu. Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.
 
"Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH", dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH.
 
Ustavni sud BiH na sednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomovic, majke Zdravka Tomovića i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzmu mere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.