Janši uslovna kazna jer je novinarke nazvao medijskim prostitutkama

Lidera slovenačke opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju nepravosnažno je osudio na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, s rokom provere od godinu dana, jer je na Tviteru dve novinarke Slovenačke televizije nazvao medijskim prostitutkama nakon što su, kako je rekao, nekorektno izveštavale o njegovoj stranci.
Janši uslovna kazna jer je novinarke nazvao medijskim prostitutkama
Foto: Pixabay
Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. emitovana emisija u kojoj je Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi navodno povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom koja traži reviziju istorije, što je ilustrovano navodom da su se njeni članovi registrovani u Fejsbuk grupi "Legija smrti", što je stranka demantovala, Janša je reagovao na svom Tviter nalogu.
 
"Na nekakvoj Fejsbuk stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan", napisao je Janša.
 
U tome su se prepoznale autorka emisije, novinarka Eugenija Karl (Carl) i urednica informativnog programa Mojca Šetinc Pašek, te zbog uvrede časti tužile Janšu i tražile odštetu. Po tužbi za odštetu već im je pravosnažno dodeljeno po 6.000 evra, a sad je sud u Celju doneo nepravosnažnu presudu i u krivičnom delu parnice.
 
Slovenački opozicioni prvak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagovao na nekorektno izveštavanje tih novinarki o njegovoj stranci i da "nije mislio na polnu, nego medijsku prostituciju", te da im je, ako su to tako shvatile, spreman ponuditi izvinjenje. Advokat novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvata kao izvinjenje, nego kao neumesni sarkazam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet