VIDEO: Afrika dobila prugu za brzine i do 320 km/h

Afrika je ovog meseca dobila svoju prvu brzu prugu, i to u Maroku.
Ovu prugu su 16. novembra otvorili marokanski kralj Muhamed VI i francuski predsednik Emanuel Makron. Kralj je prugu nazvao Al Burak, po mitskom krilatom stvorenju na kojem su po islamu leteli proroci. 
 
Nova pruga, zajednički projekat marokanskih i francuskih kompanija, više nego upola skraćuje put između Kazablanke i Tangera na marokanskoj obali - umesto četiri sata i 35 minuta, vozom će se putovati dva sata i 10 minuta, piše list "Railway gazette".
 
Projekat je delimično kreditiran francuskim kreditom u iznosu od 625 miliona evra, kao i kreditom Afričke banke za razvoj od 300 miliona evra. 
 
Novotvorena pruga povezuje marokanske gradove Tanger i Kenitru, a nadovezaće se na postojeću prugu koja povezuje Kenitru, Rabat i Kazablanku. Na novoj deonici pruge dugoj 186 kilometara, vozovi će saobraćati brzinom od 320 kilometara na sat. Pruga sadrži 13 vijadukata ukupne dužine 10 kilometara. 
 
Postojeća deonica pruge duga 137 kilometara unapređena je pa će na njoj vozovi sada saobraćati brzinom od 160 kilometara na sat, a očekuje se da će se uskoro dodatno unaprediti pa će moći da voze i do 220 kilometara na sat. Nacionalna železnička kompanija ONCF očekuje da će prevoziti oko 6šest miliona putnika brzom prugom u prve tri godine.
 
Međutim, marokanski planovi tu ne staju jer je za 2020. planiran početak izgradnje nove deonice brze pruge, a nakon završetka put od Tangera do Kazablanke, dug 293 kilometra, skratiće se na samo sat i 30 minuta. 
 
  • Ernest

    28.11.2018 12:17
    Afrika
    Ne znam što se žalite, mi u Evropi imamo TGV i ICE.
  • JS

    28.11.2018 08:12
    Ajmo Srbija
    A ja se juce vozim u nasem vozu sa odusevljenjem sto jurimo cak 80km/h
  • VIKTOR

    27.11.2018 21:52
    EH, KAD ĆEMO I MI?
    EH, kad ćemo mi koridorom AFRIKA?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet