Ratno stanje u Ukrajini stupilo na snagu, Porošenko upozorava na mogućnost oružanog sukoba

Ratno stanje koje će trajati 30 dana, stupilo je na snagu jutros u 9 časova na 10 pograničnih oblasti u Ukrajini.
Ratno stanje je na osnovu odluke parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu i trajaće do 27. decembra.
 
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je u utorak uveče da je zabrinut zbog mogućnosti totalnog sukoba sa Rusijom, prenosi CNN. On je na svojoj veb stranici ukazao na ono što je nazvao "snažnim prisustvom ruskih vojnika" duž granice sa Ukrajinom.
 
"I zato ne želim da iko misli da je ovo tričarija. Država je u opasnosti od totalnog rata sa ruskom federacijom", rekao je Porošenko.
 
Porošenko je u intevjuu za ukrajinsku televiziju rekao da uvođenje ratnog stanja vojsci pruža dodatna ovlašćenja, ali samo u slučaju rata.
 
"Pretnje sa kojima se trenutno suočava Ukrajina zahteva jedinstvo ukrajinskog naroda sa ukrajinskim oružanim snagama", rekao je Porošenko.
 
Rusija raspoređuje protivavionske rakete na Krimu
 
Rusija će pojačati odbranu na Krimu raspoređivanjem više protivavionskih raketnih sistema, izjavio je danas viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane pukovnik Vadim Astafjev. On je rekao da će Rusija na Krimu, na već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sistem.
 
Ta njegova izjava usledila je tri dana nakon što je došlo do sukoba u Kerčkom moreuzu, kada je ruska granična straža oduzela tri ukrajinska broda i zarobila posadu.
 
Dok Ukrajina tvrdi da su se brodovi ponašali u skladu sa međunarodnim pravilima, Rusija navodi da Ukrajina nije tražila dozvolu za prolaz.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet