Usvojena rezolucija, ujedinjenje Crne Gore i Srbije ništavno

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su sinoć nakon ponoći predlog rezolucije prema kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim.
Usvojena rezolucija, ujedinjenje Crne Gore i Srbije ništavno
Foto: Pixabay
Podsetimo, rezoluciju protiv odluka iz 1918, o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije, tražili su poslanici vladajuće DPS.
 
RTCG prenosi da je u glasanju učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo "za", 15 "protiv", nije bilo uzdržanih, a rasprava je trajala više sati. 
 
Tokom višečasovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin rekao je da je "rezolucija usmerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji". 
 
"Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, ceo svet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Nemačke zove Nemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vreme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas ceo svet prepoznaje", rekao je Pažin. 
 
Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija "Nikada više 1916", kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore. 
 
"Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. Godine 1918. se požnjelo ono što se 1916. posejalo", rekao je Mandić. Ovaj predlog, međutim, nije prošao. 
 
Predlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je poslanik DPS Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je "reč o dokumentu o nepravdi nanetoj Crnoj Gori". 
 
"Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan", rekao je Gvozdenović. 
 
Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da bi se, kada bi danas dedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovde raspravlja, prevrtali u grobu. 
 
"Ali mi koji smo vaši savremenici, nismo iznenađeni", rekao je Radunović. 
 
U Podgorici je sinoć održana i protestna šetnja pod sloganom "Nikad više 1918" koju je organizovala nevladina organizacija "Dukljani", sa čijeg skupa je poručeno da se "više nikad ne sme desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore".
  • NS

    01.12.2018 02:36
    Od sada
    Od ovog momenta, svi Crnogorci su za mene isto što i Nemci, Amerikanci, Rusi, Butanci, itd. Od sada više nije sve isto. Molim (ovako u vazduh govoreći, i nebo) da se svi studenti u Srbiji, a državljani CG tretiraju kao strani državljani, kao i u svim ostalim sferama i segmentima života.
    Od sada ću da zaobilazim i Adu Bojanu, jer sve ostalo sam već davno zaobišao, još to je bilo preostalo. Od sada - zdravo, u fullu, što bi s reklo.
  • Boro Čorbo

    01.12.2018 00:35
    Kakve su ovo teme? Koje su ovo teme?! Afrikanci, svi zajedno, i ovi i ovi i oni...
  • purgerNS

    30.11.2018 14:04
    nisu oni meni problem...
    i nije me briga za podgoricu ili cetinje..
    ja se brinem za vrbas i lovćenac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet