STO: Slobodna trgovina u svetu u najvećoj krizi, problem u ponašanju SAD

Glavni direktor Svetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo rekao je da se slobodna trgovina u svetu suočava s "najgorom krizom" od 1947. godine i da trenutni protekcionistički talas preti slobodnoj trgovini.
Azevedo, koji se trenutno nalazi u Buenos Ajresu gde se održava samit G20 rekao je za BBC da je "ovo najgora kriza ne za STO, već za celi multilateralni trgovinski sistem od GATT-a (Opšteg sporazum o carinama i trgovini, koji je prethodio STO) 1947".
 
"Ovo je trenutak kad se neka temeljna načela organizacije, načela saradnje, načela nediskriminacije osporavaju i dovode u pitanje. I mislim da je to vrlo ozbiljno", rekao je Azevedo, preneo je Index.hr.
 
Kako je istakao, "način komunikacije" između Kine i SAD mora se prebaciti iz "pretećeg, optuživačkog i upiranja prstom u onaj za pronalaženje rešenja".
 
SAD i STO su trenutno u sporu zbog Žalbenog tela koje rešava trgovinske sporove između zemalja. SAD blokira nova imenovanja u to telo jer preispituje njegovu ulogu, čime to telo jedva funkcioniše.
 
U slučaju da se taj spor uskoro ne reši, rešavanje trgovinskih sporova između zemalja moglo bi biti paralizovano već od iduće godine.
 
Azevedo je rekao kako zemlje STO raspravljaju o "Planu B" kako bi izbegli kolaps Žalbenog tela te kako bi ono moglo nastaviti s radom. 
 
"Naravno da će veliko pitanje biti hoće li SAD biti deo tog Plana B ili ne. Ako ne bude, rekao bih da će rešavanje sporova sa SAD-om biti ugroženo“, zaključio je Azevedo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet