Potpredsednica Huaveija uhapšena na zahtev SAD

Finansijska direktorka i potpredsednica kompanije "Huavei" Meng Vanžou, privedena je, a pokrenut je i postupak za izručenje SAD.
U vrlo osetljivom trenutku za odnose Kine i SAD na zahtev Amerike uhapšena je jedna od vodećih menadžerki jedne od najvećih kineskih i svetskih telekomunikacionih kompanija, ujedno i ćerka osnivača "Huaveija" Ren Žengfeja.
 
Meng Vangžou zadržana je 1. decembra na aerodromu u Kanadi između dva leta, a detalji hapšenja i poternice protiv nje nisu objavljeni na njen zahtev, što je uvažio kanadski sud.
 
Ono što pretpostavljaju američki mediji je da SAD optužuju kompaniju Huavei za kršenje sankcija protiv Irana, najverovatnije u oblasti isporuke telekomunikacione opreme.
 
Iz "Huaveija" odlučno demantuju takvu mogućnost i kažu da strogo poštuju sve zakone i međunarodne sankcije, a kineska ambasada u Kanadi zahteva od tamošnjih vlasti da trenutno oslobode njenu državljanku.
 
Kanada poručuje da je hapšenje obavljeno po poternici koju su izdale SAD i da će se u petak odlučivati o eventualnoj kauciji.
 
Kompanija "Huavei" jedan je od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme i drugi na svetu proizvođač pametnih telefona iza "Samsunga", a ispred američkog "Epla". Često je meta javnih otpužbi na Zapadu da svojom opremom omogućava kineskoj državi da špijunira druge zemlje, što Huaveji uporno opovrgava negirajući veze sa državom.
 
Berze su negativno reagovale na ovu vest koja dolazi u trenutku kada su Kina i SAD na samitu G20 dogovorile 90-to dnevno ekonomsko "primirje" tokom kojeg će se voditi pregovori o međusobnim taksama i carinama.
 
Prethodnih dana telekomunikacioni operateri u Velikoj Britaniji i na Novom Zelandu najavili su demontažu "Huaveijeve" opreme zbog straha od špijunaže.
 
Proletos je drugi kineski telekomunikacioni gigant "ZTE" bio pod sankcijama SAD zbog sličnih optužbi što je rezultiralo ozbiljnim gubicima i gubljenjem značajnih tržišta za kompaniju. Sankcije su ukinute odlukom predsednika Donalda Trampa kao gest dobre volje prema predsedniku Siju.
  • Joca

    06.12.2018 10:02
    razliciti arsini
    Tu moze hapsenje ali princa optuzenog za ubistvo ne moze, jer su njihovi interesi prevagnuli.
    Kako cudno funkcionise pravda u demokratski najuredjenijem drustvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.