Dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali na zaštitu žrtava seksualnog nasilja

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, ginekolog iz Konga Denis Mukvege i Nadia Murad iz zajednice Jazida pozvali su danas na ceremoniji uručenja nagrade da se zaštite žrtve seksualnog nasilja i okonča stanje ravnodušnosti prema takvim delima.
Dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali na zaštitu žrtava seksualnog nasilja
Foto: Pixabay
Mukvege (63) i mlada Iračanka (25) dobitnici su nagrade zbog njihove borbe protiv silovanja kao oružja rata. Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, dok je Nadia Murad bila oteta, mučena i silovana u kampu džihadista Islamske države.
 
Ginekolog je rekao da nisu samo odgovorni počinioci nasilja već i oni "koji skreću pogled" s takvih dela. "Ako treba da vodimo rat, onda to treba da bude rat protiv ravnodušnosti koja razjeda naše društvo", rekao je laureat primajuću nagradu. Istovremeno sa ceremonijom u Oslu, danas se u Stokholmu održava svečanost na kojoj će dobitnicima Nobelove nagrade u drugim disciplinama biti uručene nagrade.
 
Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (871.000 evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini. Nagrade se dodeljuju u više različitih disciplina za dostignuća u oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, kao i za mir.
 
Švedska akademija koja dodeljuje nagrade, potresena skandalom seksualnog uznemiravanja, odlučila je da odloži dodelu nagrade za književnost na godinu dana, kako bi imala vremena da sprovede reformu unutar institucije i imenuje nove članove posle ostavke nekolicine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet