Papa uklonio tri kardinala iz kabineta zbog umešanosti u skandal pedofilije

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja uklonio je iz svog neformalnog kabineta trojicu kardinala od kojih su dvojica umešana u skandal seksualnog zlostavljanja koju je katolička crkva dugo skrivala.
Papa uklonio tri kardinala iz kabineta zbog umešanosti u skandal pedofilije
Foto: Pixabay
Vatikan je saopštio da je papa u oktobru uputio pisma trojici kardinala u kojima je zahvalio na petogodišnjoj saradnji u takozvanoj "Grupi 9" posvećenoj reformi Vatikana i reorganizaciji birokratije.
 
U pitanju su kardinali iz Čilea Havijer Erazuris, Australije Džordž Pel i Konga Loran Monsengvo Pasinija.
 
Erazuris je optužen da je prikrivao seksualna zlostavljanja sveštenika dok je bio nadbiskup Santijaga, dok je Pel optužen za seksualna zlostavljanja i njemu treba da bude suđeno u rodnoj Australiji.
 
Kardinal iz Konga je sam odlučio da ode i svoje mesto u "Grupi 9" želi da ustupi drugom kardinalu iz Afrike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.