Premijer Češke zabranio korišćenje "Huavej" telefona

Premijer Češke Andrej Babiš naložio je svojoj vladi da prestane sa korišćenjem mobilnih telefona kineske kompanije "Huavej".
Premijer Češke zabranio korišćenje "Huavej" telefona
Foto: Pixabay
Njegova odluka dolazi samo dan nakon što je Nacionalna agencija za sajber bezbednost upozorila da hardver i softver koje proizvodi "Huavej" i još jedna kineska telekomunikaciona kompanija "ZTE", predstavljaju pretnju po bezbednost.
 
"Huavej" se, zbog svojih veza sa kineskom vladom, već nalazi na udaru američkih vlasti, koje se takođe pozivaju na zabrinutost za nacionalnu bezbednost. Zvanični Vašington optužuje i "Huavej" i "ZTE" da su, u okviru svog poslovanja s Iranom, prekršili američke zakone.
  • /

    19.12.2018 14:31
    /
    zeman je ceski nikolic
    da je jos uvek komunjara pokazuje i ovo zato sto je ceskoslovacka imala nekih problema sa kinom
    islo je dotle da im je smetala zuto crvena boja
  • MSc SE

    19.12.2018 08:31
    Mnogo im je da ih špijuniraju dve vlade, pa će preći na telefone putem kojih može da ih špijunira samo vlada SAD. Svako korišćenje preinstaliranog softvera koji stiže uz telefon u bezbednosno osetljivom okruženju je smešno, pa je smešna i ova reakcija.
  • Bora

    19.12.2018 08:02
    Nije mi jasno zašto bi se Kinezi u trgovini sa Iranom morali držati američkih zakona. I zašto je korišćenje njihovih telefona bezbednosni rizik. Da li to samo Tramp hoće da otera Kineze sa ovog tržišta, jer Huavej je hit u svetu, u mojoj kuči svi ga koristimo i vrlo smo zadovoljni. A jedini razlog za to je veoma povoljan odnos cene i kvaliteta, ništa drugo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.