EU zabranjuje upotrebu slamčica i druge plastike za jednokratnu upotrebu

Evropska unija postigla je dogovor o zabrani upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjiri ili slamčice.
EU zabranjuje upotrebu slamčica i druge plastike za jednokratnu upotrebu
Foto: Pixabay
Austrijska ministarka za održivost i turizam Elisabet Kestinger napisala je na Tviteru da je dogovor postignut, istakavši da je reč o "prekretnici u naporima da se smanji plastični otpad".
 
Okvirni dogovor treba službeno da potvrde zemlje članice EU i parlament EU, a kako se očekuje, stupiće na snagu za dve godine.
 
Evropska komisija je u maju predložila zabranu niza plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu za koje postoje alternative koje nisu od plastike, uključujući jednokratne plastične posude za hranu.
 
Više od 80 odsto otpada u morima čini plastika, upozorila je tada EK. Plastični otpad posebno je problem u svetskim morima, jer se sporo razgrađuje i njegovi tragovi često se pronalaze u životinjama poput kornjača, kitova ili ptica kao i u plodovima mora kojima se hrane ljudi.
 
Posledično, velik deo ove plastike dospe i u organizam čoveka.
  • socko

    19.12.2018 20:45
    Međutim, u PU Radosno Detinjstvo u to ime UVODE u upotrebu plasticne case za jednokratnu upotrebu. Jedna casa po detetu dnevno, puta broj malisana, puta broj radnih dana .... daju lepu zaradu nekom braćeli koji slucajno ima proizvodnju pkasticnog smeca.
    Ekologijo, eve nas.
  • Zivan

    19.12.2018 09:54
    Odista, jednokratna upotreba stvari od plastike je ekološki zločin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet