Istraživanje pokazalo ko je najspremniji da oružjem brani zemlju

Istraživanje instituta "Galup internešenel" pokazalo da bi u Zapadnoj Evropi svega jedna četvrtina stanovništva uzela oružje u ruke da brani zemlju.
U SAD je na vojnu odbranu spremno 44 odsto stanovništva, a u državama Bliskog istoka, severne Afrike i Pakistanu do 94 odsto građana bi oružjem branilo otadžbinu.
 
Istraživanje, sprovedeno u 64 zemlje, pokazalo je da u zapadnoevropskim državama nedostaje spremnost da se zemlja brani oružjem, i da je na to spremna, u proseku, svega jedna četvrtina stanovništva.
 
U Austriji je svega 21 odsto građana izjavilo da bi oružjem štitilo svoju domovinu, pokazalo je istraživanje.
 
"Ovi rezultati iznenađuju. Očigledno Austrijancima nedostaje, kao i ostalima u centralnoj Evropi, konkretna slika pretnje", analizirao je direktor Vojno-istorijskog muzeja Kristijan Ortner aktuelnu studiju.
 
Naglašava da je u kriznim godinama između 1956. i 1968, kao i tokom Hladnog rata bila jasna pretnja.
 
"Za moderne vojske je od ogromnog značaja da stanovništvu prenese koliko brzo u sadašnjici mogu u Centralnoj Evropi biti pokrenute političke i socijalne krize", upozorio je ovaj vojni istoričar.
 
Švajcarci i Šveđani spremniji na vojnu odbranu
 
U Švajcarskoj, kako pokazuje studija, postoji veća spremnost za odbranu zemlje u slučaju opasnosti. Tako bi 39 odsto Švajcaraca branilo otadžbinu, a u takođe neutralnoj Švedskoj čak 55 odsto.
 
"Evropska integracija je sigurno puno doprinela poboljšanju osećaja sigurnosti u Austriji i tome da su se scenariji pretnje promenili u hibridne mešavine, koje se teško razumeju", objašnjava Ortner.
 
Podsetio je da je poslednja veća pretnja na granicama Austrije bila je pre 27 godina, tokom raspada bivše Jugoslavije.
 
U državama Bliskog istoka, severne Afrike i Pakistanu trenutno bi do 94 odsto građana uzelo oružje da brani otadžbinu.
 
Studija pokazuje da je, ako su zemlje neprestano suočene s konfliktima, većina stanovništva spremna na vojnu odbranu, a to je tako za zemlje poput Izraela, gde bi oružjem zemlju branilo 66 odsto stanovnika, a u Turskoj čak 73 procenata.
 
U SAD, koje su aktivne na mnogim ratištima, spremno je samo 44 odsto stanovništva da oružjem brani zemlju.
 
Takođe je interesantno da svega 52 odsto katolika kaže da bi za svoju zemlju pošlo u rat, dok bi to učinilo 78 odsto muslimana, 77 hinduista i 66 odsto budista.
 
Kada je reč o razlikama polova, spremnost muškaraca da idu u rat je sa 67 odsto veća od one kod žena koja je na 52 procenata.
  • Kemis

    20.12.2018 19:17
    Rat
    Rat me ne zanima ni u jednoj varijanti.Samo dobro glup covek moze ici u isti radi drugog.
  • Dragumilo

    20.12.2018 10:55
    Ne pada mi na pamet da branim ovu septicku jamu koju nazivate drzavom, a u kojoj se stite politicki podobni! Ne pada mi na pamet da ginem za interese korumpiranih politicara, pljackasa tajkuna, kriminalaca i njihove dece! Stavise, izdao bih tu bandu, i to za male pare, cim mi strane sile zatraze! Mozda bi nam stranci bolje "drzavom" vladali!
  • maxa ii

    20.12.2018 00:45
    @maxa
    svaka ti zlata vredi. citam i ne verujem kako si to lepo srocio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet