Nemački sud odbio da sudi bivšem čuvaru logora Mauthauzen

Nemački sud odbacio je optužnicu protiv čuvara nacističkog koncentracionog logora Mauthauzen-Gusen, saopštivši da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili optužbe protiv njega za saučešništvo u ubijanju.
Državni sud u Berlinu saopštio je da je tužilaštvo uložilo žalbu na odluku suda od četvrtka.
 
Optužnica protiv osumnjičenog, koji je naveden samo kao Hans Verner H. (95), u skladu s nemačkim propisima o zaštiti privatnosti, podignuta je u oktobru. Osumnjičeni je optužen da je od sredine 1944. do početka 1945. godine obavljao dužnost SS stražara u logoru Mauthauzen u Austriji, u kojem je u tom periodu ubijeno 36.223 ljudi.
 
Hans Verner H. nije optužen ni za jedno ubistvo konkretno, ali je tužilaštvo navelo da je on kao stražar učestvovao u radu logora smrti.
 
Sud je na saslušanju utvrđivao mogućnost da je otpuženi bio u Mauthauzenu u tom periodu, a sam osumnjičeni je u svojoj izjavi sudu negirao da je ikada kročio u pomenuti logor, iako je potvrdio da je kratko bio na službi kao stražar u logoru ispostavi i fabrici naoružanja u Lincu koji su povezani sa Mauthauzenom.
 
Optuženi Hans Verner H. je dostavio sudu i dokument kojim potvrđuje da je on bio pripadnik jedinice koja je u delu navedenog perioda bila na borbenim zadacima.
 
Sud je takođe konstatovao da je u dokumentima koje je dostavilo tužilaštvo navedeno da je optuženi u nacističkim SS jedinicama imao čin u rangu kaplara, ali da nije potvrđeno gde je i da li je bio stražar.
 
U odvojenom slučaju sud u Frankfurtu je u četvrtak saopštio da neće suditi bivšem čuvaru nacističkog logora smrti Majdanek, starom 97 godina, zbog njegovog zdravstvenog stanja.
 
I pre dve nedelje suđenje bivšem SS čuvaru u koncentracionom logoru Štuthof pred sudom u Minsteru propalo je nakon što je 94-godišnji optuženi hospitalizovan zbog zdravstvenih problema sa srcem i bubrezima.
  • Dragan

    23.12.2018 10:17

    Ko da im sudi, njihovi unuci?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.