Davor Dragičević ponovo uhapšen, članovi pokreta "Pravda za Davida" sprečili koncert Harisa Džinovića u Banjaluci

Nekoliko članova grupe "Pravda za Davida" i Davor Dragičević privedeni su prilikom okupljanja velikog broja građana u centru Banjaluke.
Kako javlja reporter N1, neposredno pre hapšenja, policija je pokušala da otera okupljene građane sa Trga Krajine. Nakon što su to odbili, policija je privela nekoliko učesnika protesta i članova grupe "Pravda za Davida". Da je Davor Dragičević uhapšen, objavila je njegova bivša supruga Suzana Radanović na svom fejsbuk profilu
 
Intervencija policije je usledila nakon što je istekao "zakonski rok" za okupljanje.
 
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić objavio je na Tviteru da koncert Harisa Džinovića ne može biti održan, te da je za to kriva grupa "Pravda za Davida". "Plato su zauzele grupe koje protestuju. Uplašeni građani se razilaze. Žalosno", napisao je Radojičić.
 
Nekoliko minuta kasnije, objavio je i da je koncert onemogućen. "Oštećena oprema ozvučenja, trg blokiran. Koncert ne može biti održan. Protest je održan, koncert onemogućen", napisao je Radojičić. 
 
Građani su po dolasku na mesto održavanja koncerta tražili da muzika bude ugašena. Poručili su i da će sprečiti održavanje koncerta povodom proslave Nove godine. 
 
Prethodno se nekoliko hiljada građana okupilo večeras na Trgu Krajine i krenulo u protestnu šetnju ulicama Banjaluke, tražeći pravdu za ubijenog mladića Davida Dragičevića i ostavku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.
 
Davidov otac Davor Dragičević poručio je da tu ostaje "do kraja", ali i da "skupova na ovaj način više neće biti". Banjalučke "Nezavisne novine" prenose da je pred početak skupa Davor Dragičević rekao novinarima da od zahteva da se pronađu odgovorni neće odustati. 
 
"Neće više biti skupova, biće šetnja, biće muzika koju je voleo, ali skupova na ovaj način više neće biti", rekao je Dragičević na kraju obraćanja. 
 
On je u subotu putem Fejsbuk stranice grupe "Pravda za Davida" saopštio spisak zahteva, koji uključuju ostavke i hapšenja zvaničnika, navodeći da će u slučaju neispunjenja "za sve ostalo što se bude događalo" isključivu odgovornost snositi predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, svi pripadnici MUP RS i Tužilaštvo. 
 
Navodeći da neće ići sa Trga dok njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, Dragičević je zatražio ostavke ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, načelnika uprave za organizovani kriminal Darka Ilića, direktora policije Darka Ćuluma, patologa i načelnika zavoda za sudsku medicinu Željka Karana i tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće. 
 
Današnje okupljanje je ranije prijavljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, preneli su banjalučni mediji.
 
Majka ubijenog mladića Davida Dragičevića, Suzana Dragičević upitala je ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača - ko je toliko jak da ga štiti, a umešan je u ubistvo njenog sina. 
 
"Lukaču, ko je toliko jak da ga štitiš? Milorade Dodik, ko je toliko jak da staješ iza njega da ćeš svoj narod da pregaziš radi njega", rekla je Radanović, obraćajući se hiljdama građana.
Ona je kazala da joj niko "neće ubiti dete i otići kući da spava". 
 
"Ja kao majka zahtevam od Lukača da podnese ostavku, jer ga smatram odgovornim zbog funkcije za ubistvo mog deteta. On je odgovoran", istakla je Radanović. Prema njenim rečima, za nju je ministar policije najveći krivac, "čak veći od samog ubice". 
 
Večeras su i u Sarajevu i Mostaru održani protesti građana pod nazivom "Pravda za Davida", "Pravda za Dženana". Dženan Memić je takođe nastradao pod nejasnim okolnostima, u Sarajevu, a ni za to ubistvo niko nije odgovarao.
  • fvr

    31.12.2018 11:42
    @milan

    da li smatras da postoji razlika izmedju saobracajne nesrece i brljotine policije koja nema sanse da prizna krivicu....nesreca i namera....to je razlika....a svaki zivot vredi isto ...balkan je mesto gde priznati krivicu je 7 nivo pakla...izbegnuti po svaku cenu....ali sve se placa sve se vraca
  • Milan

    31.12.2018 10:42
    Goojj
    Ma briga mene za Dodika iskreno nepodnosim ga i nemam lepo misljenje..samo kad se ovde nesto desi nema nigde tih koji sad traze pravdu za Davida trazite pravdu za decu odavde .
  • gojjjj

    31.12.2018 09:50
    @Milan
    kako vas ovo boli....na djordjevica vest nijedan bot...a za dodika kao mrava vas ima...tu se krije vest...ojacali ste ali ne jos dugo...istina je spora ali dostizna...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet