Umro poslednji veteran iz I svetskog rata

Poslednji američki borac iz Prvog svetskog rata Frenk Bakls preminuo je u 111. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Poslednji američki borac iz Prvog svetskog rata Frenk Bakls preminuo je u 111. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Bakls "mirno je preminuo" u nedelju prirodnom smrću u svom domu kod Čarls Tauna, u Zapadnoj Virdžiniji, izjavio je portparol njegove porodice Dejvid Dedžong. Kada je Bakls slavio svoj 110. rođendan 1. februara, njegova porodica je upozorila da mu je zdravlje veoma krhko već godinu dana.

Bakls je vozio ambulatna kola američke vojske u Evropi za vreme Prvog svetskog rata pre nego što je dobio čin kaplara pred kraj rata. Tokom Drugog svetskog rata, uhvatili su ga Japanci na Filipinima i bio je ratni zarobljenik više od tri godine, pre nego što su ga oslobodili američki vojnici.

Bakls je rođen u Misuriju 1901. godine i kad se 1917. godine prijavio za američku mornaricu, lagao je da ima 21 godinu, umesto 16. Posle rata, Bakls je otišao s porodicom u Zapadnu Virdžiniju, gde je kupio farmu. On je 1999. godine dobio orden Legije časti od tadašnjeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

  • Salajčanin

    28.02.2011 21:53
    @TT
    Mi ostali se ne brojimo.
  • TT

    28.02.2011 21:29
    ali nije poslednji
    koliko ja znam još ima živih. ovo je možda poslednji amerikanac.
    u svakom slučaju, svaka čast i počivaj u miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet