Demokrate preuzele Predstavnički dom Kongresa

Nensi Pelosi izabrana je za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa pošto su demokrate preuzele kontrolu nad većinom u ovom telu posle novembarskih izbora.
Demokrate preuzele Predstavnički dom Kongresa
Foto: Screenshot
Zasedanje novog, 116. sastava Kongresa označilo je i povratak podeljene vlasti u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike. Članovi Kongresa položili su zakletvu dok je deo američke vlade i dalje zatvoren, zbog izostanka dogovora o budžetu.
 
Nakon što su republikanci dve godine kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.
 
To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspeh osvojivši 235 mesta od 435 u Predstavničkom domu. Republikanci su dobili dva nova mesta u Senatu i sada imaju većinu od 53:47.
 
Članica Kongresa iz Kalifornije Nensi Pelosi izabrana je za novu predsedavajuću Predstavničkog doma, što je treći najmoćniji položaj u Vašingtonu. To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. Ona je jedina žena koja je ikad bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju nakon što je njena partija izgubila i kasnije ponovo osvojila većinu.
 
"Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da poštujemo jedni druge i da poštujemo istinu", rekla je Nensi Pelosi pošto je izabrana za novu predsedavajuću.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.