U BiH praznik, u RS dan za žaljenje

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas će biti obeleženo 19 godina od referenduma na kome su se Bošnjaci i Hrvati izjasnili da žele nezavisnu BiH i taj dan je u ovom entitetu državni praznik, dok u Republici Srpskoj on neće biti obeležen.
U Federaciji Bosne i Hercegovine danas će biti obeleženo 19 godina od referenduma na kome su se Bošnjaci i Hrvati izjasnili da žele nezavisnu BiH i taj dan je u ovom entitetu državni praznik, dok u Republici Srpskoj on neće biti obeležen.

Na referendum Srbi nisu izašli i u RS se smatra da je on jedan od uzroka izbijanja rata u BiH, jer su dva naroda preglasala treći. Toga 1. marta u Sarajevu u popodnevnim satima ubijen je srpski svat Nikola Gardović, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, što je dodatno iskomplikovalo situaciju u glavnom gradu već tada podeljene BiH. Gardovića je ubio Ramiz Delalić - Ćelo. Protiv njega je tek početkom 2006. godine sarajevsko kantonalno tužilaštvo otvorilo sudski proces, koji nikada nije okončan, jer je Delalić ubijen 2008. godine u Sarajevu.

Za Srbe je 1. mart, kada je 1992. godine održan referendum za izdvajanje BiH iz tadašnje zajedničke države Jugoslavije, nelegalan, separatistički i secesionistički čin. To je bila i uzbuna za mnoge Srbe, koji su živeli u mešovitim sredinama, a predstavljali su manjinu, da se pokrenu iz svojih domova.

Podsećamo, tada je na referendumu 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za nezavisnost BiH i izlazak iz SFRJ. Srbi su se tada zalagali za opstanak zajedničke države, SFRJ, i taj referendum su bojkotovali. Iako je referendum održan bez pristanka srpskog naroda, međunarodna zajednica je taj referendum priznala i time produbila političke razlike tri naroda u BiH.

To je ujedno bio i put za građanski rat u BiH i u RS to ne može biti praznik, stav je i sadašnjih zvaničnika RS, kao i srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.