Brazil poslao vojsku da se obračuna sa kriminalcima

Oko 300 vojnika raspoređeno je u gradu Fortalezi na severoistoku Brazila kako bi zaustavili talas nasilja i kriminala, objavile su vlasti.
Vojnici će patrolirati gradom i ostalim delovima države Seara zbog napada na prodavnice, banke i autobuse.
 
Ministarstvo pravosuđa naredilo je razmeštanje vojske nakon desetaka napada samo u toku ove nedelje. Napadi su oblik protesta protiv novih, oštrijih mera u lokalnim zatvorima koje kontrolišu kriminalne grupe.
 
 
Foto: AFP
 
Uprava za zatvorski sistem u Seari blokirala je signal mobilnih telefona u ćelijama i ukinula praksu po kojoj su zatvorenici grupisani prema pripadnosti određenoj bandi.
 
Do razmeštanja vojske dolazi samo nekoliko dana nakon inauguracije novoga predsednika Žaira Bolsonara, izabranog na krilima obećanja da će se boriti protiv kriminala. U inauguracijskom govoru najavio je jačanje vojske i policije. 
 
"Nacionalni slogan je red i napredak. Nijedno društvo ne može da se razvija bez toga", rekao je Bolsonaro.
 
 
Foto: Rojters
 
Pre nego što je postao političar, služio je u brazilskoj vojsci kao padobranac i zaslužio čin kapetana. I nakon izbora za predsednika zadržao je bliske veze s oružanim snagama, navodi BBC.
 
Prema podacima nevladinih organizacija, u Brazilu je u zatvoru više od 700.000 ljudi, najviše nakon SAD-a i Kine.
  • marko

    06.01.2019 10:35
    vest u senci ove, ovaj čovek zastupa seču amazonskih prašuma i asimilaciju domorodaca.
  • Грађанин

    06.01.2019 09:34
    Поштовање за председника. Можда би могли и наши мало да одслуже војни рок. Бар министар одбране.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.