Plenković: Nema pomirenja bez priznanja Srbije da je izvršila agresiju na Hrvatsku

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Zagrebu da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.
Plenković: Nema pomirenja bez priznanja Srbije da je izvršila agresiju na Hrvatsku
Foto: Screenshot
On je novinarima na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u hotelu Šeraton rekao da je istina ključna za pomirenje u Hrvatskoj i da se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima, prenela je agencija Hina.
 
Plenković je istakao da je važno napraviti iskorake u procesu suočavanja s prošlošću. "Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj", rekao je Plenković i dodao da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.
 
On je ocenio da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svesni svih okolnosti i da i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj. 
 
Premijer je prethodno u govoru na božićnom prijemu SNV istakao da podrška koju pripadnici srpske nacionalne manjine daju saborskoj većini i Vladi nije mala stvar s obzirom na bremenitu istoriju hrvatsko-srpskih odnosa u 20. veku.
 
On je ocenio da na te odnose direktno utiče i kvaliteta odnosa između Zagreba i Beograda. 
 
"I kao što se trajno pomirenje između Francuske i Nemačke nije dogodilo preko noći, trebaće još vremena da zacele još friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije", naglasio je hrvatski premijer.
 
Plenković je ukazao i da nerešavanje pitanja nestalih osoba znatno usporava proces pomirenja i okretanje ka budućnosti.
 
"Tu je i pitanje istine – jer bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirenja, nema izgradnje zajedničke budućnosti. Ovo govorim zato što smatram da je u hrvatskom društvu potrebno pomirenje, tolerancija, međusobno uvažavanje", istakao je Plenković.
 
On je rekao i da Božić treba da bude osnova razumevanja i uzajamnog poštovanja svih hrišćanskih vernika u Hrvatskoj i uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi" svim pravoslavnim vernicima poželeo srećan i blagoslovljen Božić.
 
Predsednik SNV i poslanik u Saboru Milorad Pupovac rekao je na prijemu da je neophodno učiniti sve da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i BiH i drugih susednih država, izvedu "iz razdoblja loših odluka".
 
"Jer one, to se jasno vidi, nikome ne koriste, a svima štete. Tome ćemo biti posvećeni u ovoj godini. I mi poslanici i srpske institucije u Hrvatskoj", istakao je Pupovac.
 
On je izrazio uverenje da će u Vladi Hrvatske i vladama susednih država naići na ozbiljne i predane partnere. "Bićemo posvećeni tome da se izvučemo iz živog blata naših srpsko-hrvatskih, a na ovaj dan ću reći katoličko-pravoslavnih, istorijskih tema. Ni jedna od njih i ništa od toga ne smemo potcenjivati ili s prezirom gledati ili bežati od njih. Niti one koje su vezane uz iskustvo zajedničke države, niti za one koje su vezane za Drugi svetski rat i NDH, niti za pitanje tragičnog stradalničkog ratnog raspada zajedničke države", dodao je predsednik SNV.
 
Pupovac je kasnije u izjavi novinarima komentarisao stav premijera da nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, rekavši da je važno da se hrvatski i srpski narod slože oko nekih istina vezanih za stradanja i žrtve u proteklom ratu. 
 
On je dodao da je istina univerzalna i da vredi za sve, iako se činjenice gledaju i razumeju različito, ali "put pomirenja je put dolaženja do istine na kojem svako treba doprineti koliko može, koliko zna i kolika mu je odgovornost".
  • komitet za omladinu

    06.01.2019 21:37
    Sramota!!! Koji su to kompleksi. Nikad se izleciti nece...Nikad...
  • SMV

    06.01.2019 19:56
    Ovo je nešto što se u pravu naziva res judicata. Presuđena stvar. Međunarodni sud pravde je rekao svoje: nikakve agresije iz Srbije nije bilo. Tačka.
  • Logi

    06.01.2019 19:11
    čudne reči u svetoj noći
    Priznajem da nisam pročitao više od jednog pasusa jer ne želim da se kontaminiram negativnom energijom. Da li je smišljeno došao na prijem da se izruga Božiću? Da li je to izgovorio pred badnjakom? Mene bi bilo sramota da premijer države u kojoj živim izaziva versku mržnju. Ne upirem prstom, samo konstatujem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet