Štrajkovi i u Nemačkoj

U Nemačkoj počinju štrajkovi upozorenja zaposlenih u javnim službama.
U Nemačkoj počinju štrajkovi upozorenja zaposlenih u javnim službama.

Nakon što su između sindikata i poslodavaca propala već dva kruga pregovora o povišici plata, zaposleni započinju štrajkove upozorenja pred treći krug pregovora koji je planiran za 9. i 10. mart u Potsdamu. Štrajk je juče organizovan u nemačkoj pokrajini Zarland, danas se širi na Severnu Rajnu Vestafaliju, a do 9. marta štrajkovi će se proširiti na ulice još 12 nemačkih pokrajina.

Prvi štrajkači, medicinski radnici zaposleni na Univerzitetskoj klinici Bad Homburg, poručuju: "Želimo da damo do znanja da za pristojno odrađeni posao želimo da budemo i pristojno plaćeni." Šef pokrajinskog sindikata Zarlanda, Alfred Štaut smatra da dosadašnji tarifni pregovori nisu propali, već su samo odloženi. "Poslodavci su se sa svojim argumentima samo vrteli u krug. Zato smo prekinuli pregovore. Sada vršimo pritisak da bi poslodavci o svemu još jednom razmislili.I mi ćemo ponovo sagledati situaciju, a ovu borbu za nove uslove rada nastavićemo do 8 marta. Započinjemo je ovde u Zarlandu, i videćemo šta to nakon pregovora 11. marta možemo da ostvarimo", kaže Štaut.

Medicinskom osoblju univerzitetske klinike u Bad Homborgu juče su se pridružili i pokrajinski nastavnici, radnici na održavanju puteva, šumari. Svi oni zahtevaju linearno povećanje plate za tri odsto uz dodatnih pedeset evra.

Nezadovoljni radnici u javnim službama nemačkih pokrajina, na ulice su izlazili i 2006. godine, a tada je štrajk trajao 111 dana.
"Nije isključeno da se isti scenario ponovi i u 2011. godini, bude li i treći krug pregovora opet pao u vodu", poručuju sindikalci koji na pregovorima zastupaju interese 600.000 zaposlenih u javnim službama 14 nemačkih pokrajina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.