Makedonija postaje Republika Severna Makedonija

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova usvojio amandman kojim je ta država preimenovana u Republiku Severnu Makedoniju, kao i što je dogovoreno Prespanskim sporazumom sa Grčkom, javlja RTS.
Makedonija postaje Republika Severna Makedonija
Foto: Pixabay
Za usvajanje amandmana glasao je 81 poslanik u Sobranju.
 
Poslanici VMRO-DPMNE bojkotovali su glasanje.
 
Makedonija će i zvanično promeniti ime kada grčki parlament bude ratifikovao Prespanski sporazum.
  • Bob Rock

    12.01.2019 10:03
    Nije Makedonija samo naziv regije, to je ime antičke grčke države. Nije problem dok se reč Makedonija koristi kao naziv za delove iste regije deljenje između tri države (u Grčkoj, Bugarskoj i SFRJ), ali ako treba da se koristi kao ime države, to je već drugo. Naziv države upućuje na istoriju te zemlje, pa naravno da Grci ne žele to da dozvole pored njih živih.
  • Logi

    11.01.2019 22:48
    a gde je Južna?
    Zvala se Makedonija kako je i pisalo u ustavu. F.Y.R.O.M. je pežorativ koje su smislile UN za označavanje svog člana. To je bio verovatno jedini slučaj u istoriji te organizacije da priznaje državi status člana, ali ne i naziv. Novi naziv određuje poziciju samo u odnosu na grčki deo Makedonije, ali ne i u odnosu na bugarski deo. Hoće li sada Bugarska da izjavi rezervu pa UN da smisli novi pežorativ - F.Y.R.O.N.M. ili će se lakrdija zaustaviti? Sa druge strane, S.A.D. koriste bez problema svoj naziv iako realno nisu sjedinjene države Amerike, već dela Severne Amerike. Ima još sjedinjenih država u Severnoj Americi (Meksiko). Bosna i Hercegovina u svom nazivu ima region koji istorijski gledano deli sa Crnom Gorom pa ne vidim da postoji neki spor. Da li je Grčka promenila naziv svog regiona u Južna Makedonija? Ili zadržava ekskluzivitet u nazivu bez atributa? Po kom osnovu bi Grčka trebalo da ima taj ekskluzivitet ako između današnjih i antičkih Grka nema sukcesije? Nije tužno to što je Makedonija uradila, već to što je njen potez iznuđen od strane velikih sila koje očito i dalje podržavaju teritorijalne pretenzije na Balkanu.
  • samo gledam

    11.01.2019 22:18
    Referendum nije uspeo, ali se burazeri dogovorili i digli rukice ... mukice - i onda, kao, demokratija ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).