Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

Predsednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi potpisao je Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog.
Albanski postaje službeni jezik u Makedoniji
Foto: Pixabay
Zakon je poslao u Službeni vesnik na objavljivanje.
 
Džaferi je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vesniku". 
 
 
Zakon o jezicima, koji je usvojen pre godinu dana, poslat je u Službeni vesnik bez potpisa predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan. 
 
Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen već danas u Službenom vesniku Makedonije. 
 
"To znači da spiker Talat Džaferi sednice parlamenta može da vodi na albanskom jeziku", rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi. 
 
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta. 
 
Opoziciona partija VMRO DPMNE sinoć je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vesniku bez potpisa predsednika države "krivično delo koje ne zastareva i za koje sleduje kazna zatvora".
  • Mislilac

    15.01.2019 08:39
    Još malo
    Još malo pa će albanski biti jedini dozvoljeni jezik u Makedoniji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.