Izraelci će pretražiti Dunav u potrazi za žrtvama Holokausta

Izraelski tim za obnovu Zaka pretražiće reku Dunav u Mađarskoj u potrazi za žrtvama Holokausta, izjavio je izraelski ministar unutrašnjih poslova i ultraortodoksni rabin Arije Deri u Budimpešti.
Izraelci će pretražiti Dunav u potrazi za žrtvama Holokausta
Foto: Pixabay
Kako je rekao, to će uraditi uz dozvolu i pomoć Mađarske, tako da bi žrtve mogle da budu sahranjene u skladu sa jevrejskim obredom. On je dodao da se njegov mađarski kolega Šandor Pinter složio sa zahtevom da obezbedi specijalnu opremu za forenzičare Iiz Zaka tima iz Izraela koji su sa njim doputovali.
 
Prema podacima izraelskog Memorijalnog centra Jad Vašem oko 565.000 Jevreja ubijeno je u Holokaustu, a većina njih je deportovana u Aušvic u periodu od maja do jula 1944. godine.
 
U oktobru 1944. godine kada je u Mađarskoj pronacistička stranka preuzela vlast, hiljade Jevreja iz Budimpešte je ubijeno na obali Dunava.
  • Dragica

    15.01.2019 13:06
    Sava
    Država Srbija bi mogla razmisliti o angažovanju ove ekipe koja bi istražila reku Savu od Gradiške do ušća u Dunav kao i sam Dunav radi pronalaska žrtvava ustaškog genocida u II svetskom ratu kao i ratu 90-tih, odnosno genocida žrtava mađarskih Hortijevaca. Imate na stotine pisanih i video svedočenja o tome da su povezanih zaklanih i masakriranih ljudi u periodu od 1941 - 1945 stizale povezane Savom iz Jasenovca. Na nekima su stajale i monstruozne poruke upućene Srbima u Srbiji. Javnost do dana današnjeg npr. uopšte ne zna da se samo ispod Nebojšine kule u Beogradu nalazi neobeležena grobnica u koju su godinama sahranjivali te mučenike. Procene su da je u njoj pokopano oko 4.000 duša.

  • Elem

    15.01.2019 10:58
    Možda je jednostavnije da pitaju So*oša, koji je boravio u doba rata u Budimpešti kao gospodin Švarc, kako se tada prezivao, dok je otimao imovinu Jevrejima i došao do početne akumulacije kapitala.
    Ovo su činjenice, pa se može i govoriti o njima.
    Mene čudi da ga niko ne tuži i ne proganja. Toliko mu je jak novac.
  • Student

    15.01.2019 10:54
    Dodjite u Novi Sad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.