Britanski parlament odbacio predlog premijerke Tereze Mej o izlasku iz EU

Britanski parlament odbacio je predlog premijerke Tereze Mej o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, javlja BBC.
Britanski parlament odbacio predlog premijerke Tereze Mej o izlasku iz EU
Foto: Pixabay
Protiv predloga premijerke glasala su 432 poslanika, dok je za glasalo njih 202. Jedan od BBC-ijevih urednika ocenio je ishod glasanja kao "najveći poraz jednog premijera u britanskoj istoriji".
 
Mej je juče pozvala poslanika da podrže njen dogovor "za dobro zemlje" i da ne "iznevere britanski narod".
 
Nakon što je ostala bez podrške u parlamentu, britanska vlada, prema odredbi usvojenoj prošle nedelje, ima tri radna dana da izađe s "planom B". Očekuje se da bi Mej već sutra mogla otići u Brisel da pokuša da dobije neke ustupke od EU, a u ponedeljak bi donji dom trebalo da se izjasni o tom "planu B".
 
Nije jasno šta će se desiti ako ni "plan B" ne bude usvojen, a kao moguće opcije se spominju izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta bez dogovora što je, po opštoj oceni, katastrofalno rešenje, odlaganje izlaska, novi izbori ili novi referendum.
 
Britanska vlada je dosad upozoravala da bi kao posledica odbijanja dogovora u parlamentu moglo doći do Bregzita bez dogovora, ali je sada počela da upozorava da bi se moglo desiti da uopšte ne bude Bregzita.
  • Nikola

    16.01.2019 08:31
    Brexit bajka
    Zamislili su nemoguce uslove. Njihova premijerka je predlozila realan scenario EU. Ali oni i dalje misle da mogu da dobiju njihov Brexit po njihovim uslovima. Zaludjujte se i dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.