Led na Antarktiku topi se šest puta brže nego 1979. godine

Zbog klimatskih promena, led na Antarktiku topi se čak šest puta brže nego pre 40 godina, što dovodi do rasta nivoa mora širom sveta, upozorili su naučnici.
Led na Antarktiku topi se šest puta brže nego 1979. godine
Foto: Pixabay
Topljenje leda na Antarktiku je u periodu od 1979. do 2017. godine globalni nivo mora podiglo za više od 1,4 centimetara, piše u izveštaju Procedura nacionalne akademije nauka - PNAS.
 
"Očekuje se da dinamika topljenja leda u narednim godinama dovede do katastrofalnog rasta nivoa mora", tvrdi autor izveštaja Erik Rignot, čelnik Nauke o zemaljskom sistemu sa Univerziteta u Kaliforniji.
 
"Ako led sa Antarktika nastavi ovako da se topi, u narednim vekovima očekujemo višemetarski rast nivoa mora", ističe Rignot.
 
Pojedini naučnici prognoziraju najgori scenario – da bi rast morskog nivoa od 1,8 metara do 2100. godine mogao potopiti mnoge priobalne gradove na svetu, u kojima žive milioni ljudi.
 
Podaci o topljenju leda prikupljeni su sa fotografija visoke rezolucije koje je iz aviona napravila Američka svemirka agencija - NASA, kao i satelitskih radara od brojnih svemirskih agencija.
 
Istraživači su otkrili da se u periodu od 1979. do 1990. godine na Antarktiku godišnje topilo oko 40 milijardi tona leda.
 
Ali, u periodu od 2009. do 2017. godine gubitak leda na kontinentu se povećao šest puta, na 252 milijarde tona godišnje.
 
Još je više zabrinjavajuće to što su istraživači otkrili da je počeo da se topi i led u predelima na istoku kontinenta, koja su do sada smatrana stabilnim i imunim na klimatske promene.
 
Da se sva istopi, ukupna količina leda na Antarktiku podigla bi nivo mora za 57 metara.
 
Zagrevanje okeana vremenom će ubrzavati topljenje leda, a eksperti su mišljenja da će nivo mora tokom narednih vekova kontinuirano rasti, bez obzira na ono što će ljudi činiti da poprave situaciju.
 
Nedavna istraživanja pokazuju da se okeani greju brže nego što se ranije procenjivalo, pa su u proteklih nekoliko godina postavljeni novi toplotni rekordi.
  • Logi

    17.01.2019 00:54
    kockice
    Prosečna visina Antarktika je veća od 2000m tako da nisu baš samo kockice U vodi, nego i NA vodi, a i na kopnu.
  • Noname

    16.01.2019 15:08
    @NemaLogike
    Radi se o tome da nikada nisi video kako izgleda glečer
  • Nema logike

    16.01.2019 12:07
    ako
    imate 2 kockice leda, u casi vode i koje su same po sebi teske,one podizu nivo za svoju svoju masu , kada se otope nivo vode je isti ili neznatno manji. Isto je sa ovim ledom u okeanu,kojih 57 m? O cenu se radi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet