Osnivač Foruma u Davosu: Potreban novi pristup globalizaciji

Osnivač i predsednik Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, Klaus Švab, kaže da svetski lideri moraju definisati novi pristup globalizaciji koji je inkluzivniji.
Osnivač Foruma u Davosu: Potreban novi pristup globalizaciji
Foto: Pixabay
"Globalizacija donosi pobednike i gubitnike. Postoji mnogo više pobednika u protekle 24, 25 i 30 godina, ali sada moramo da se pozabavimo gubitnicima, odnosno onima koji su izostavljeni", izjavio je Švab uoči zasedanja WEF-a od 22. do 25. januara u Davosu.
 
Glavna tema ovogodišnjeg foruma u Davosu je "Globalizacija 4.0: Oblikovanje nove arhitekture u svetlu četvrte industrijske revolucije", koji će, kako se procenjuje, okupiti više hiljada učesnika, među kojima šefove vlada, čelnike vodećih svetskih kompanija i predstavnike civilnog društva.
 
Decenijama je postojao snažan konsenzus da je globalizacija pomogla stimulisanju rasta zarada i kreiranju novih radnih mesta i to ne samo u razvijenim zemljama, već i u siromašnijim zemljama sveta. Ipak, u poslednjih nekoliko godina, populistička retorika protiv globalizacije je uzela maha, što je probudilo bes mnogih zbog automatizacije radnih mesta, nestanka tradicionalnih industrija i migracija koje remete ustanovljeni poredak.
 
"Tako da, ako govorite o globalizaciji 4.0, ona mora da bude inkluzivnija, održivija i bazirana na principima lojalnosti", izjavio je Švab.
  • tombe

    18.01.2019 09:17
    le neige
    uzgred i Mej je otkazala učešće, tako da sada bez Trampa, Makrona i Mej možemo Davosu da poželimo još samo da ima dovoljno snega da i drugi ne otkažu učešće:
    https://www.youtube.com/watch?v=_64nc_NLE_I
  • zvezda je rođena

    17.01.2019 22:57
    dok mrmot je motao čokoladu
    ah, i Makron je još koliko lane držao govore raznim biznismenima i liderima i išapirografisanim globalnim mladim liderima u Davosu
    https://www.cnbc.com/2018/01/16/macron-in-davos--the-man-to-listen-to-in-europe.html
    pa vidimo koliko je ovih dana voljen širom Francuske ….
    https://chainehumainesudou.wixsite.com/monsite
  • @

    17.01.2019 19:52
    Drugim rečima: globalizacija po meri meksičkog narko kartela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.