Vodeći danski list kažnjen zbog knjige o bivšem obaveštajcu

Vodeći danski list i njegov glavni urednik kažnjeni su s ukupno 150.000 kruna (20.000 evra) zbog objavljivanja knjige zasnovane na intervjuima sa šefom danske obaveštajne službe za koju je ta služba navela da možda sadrži tajne.
Vodeći danski list kažnjen zbog knjige o bivšem obaveštajcu
Foto: Pixabay
Sud u Kopenhagenu naveo da je urednik Politikena Kristijan Jensen prekršio zabranu objavljivanja knjige o tome kako je Jakob Šarf vodio dansku Bezbednosnu i obaveštajnu službu (PET) sedam godina.
 
Sud je danas naložio listu da plati 100.000 kruna i Jensenu 50.000 kruna.
 
PET je 6. oktobra 2016. izdao sudsku zabranu protiv 40 knjižara i medijske grupe Politiken. Mada knjižare nisu prodavale knjigu, Politiken ju je objavio kao i dodatak za svoje pretplatnike 9. oktobra, pozivajući se na slobodu medija.
 
"Uvek sam govorio da nisam iznad zakona zemlje. Sada kada je sud rekao svoje, prihvatam njegovu odluku", rekao je Jensen.
 
Direktor Politikena Kirk Oerskov rekao je da će taj dnevni list prihvatiti kaznu. Danski mediji su kritikovali sudsku zabranu protiv medija, dok je urednik lista Eksra bladeta, Poul Madsen rekao da je "potpuno smešano" da PET "diktira šta bi slobodni mediji trebalo da objavljuju".
 
Šarf je bio na čelu PET-a od 2007-2013. i vodio je tu službu kada je sprečila terorističke napade, uglavnom povezane s objavljivanjem 12 karikatura proroka Muhameda u raznim medijima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.