Preminuo producent filmova "Rambo" i "Terminator" Endi Vajna

Američki producent mađarskog porekla Endi Vajna umro je u 75. godini u svom domu u Budimpešti, saopštio je mađarski Nacionalni fond za film (NFA).
Preminuo producent filmova "Rambo" i "Terminator" Endi Vajna
Foto: Screenshot
Vajna je poznat po blokbasterima iz 1980-ih kao što su "Rambo", "Umri muški" i "Terminator". Kako je navedeno, Vajna je umro u svom domu u Budimpešti posle duže bolesti. 
 
Rođen je u Budimpešti 1. avgusta 1944. godine, a napustio je Mađarsku s porodicom posle pobune protiv komunističke vlasti koju su Sovjeti ugušili 1956. godine. 
 
On je kratko bio u Honkongu i u Kanadi i zatim u SAD gde je ušao u svet filma. Zajedno sa Mariom Kasarom, saradnikom u produkcijskoj kući "Karolko", postao je producent koji je nizao komercijalne uspehe - "Rambo", "Terminator", "Niske strasti", "Totalni opoziv", "Ejndžel hart" i druge. 
 
Posle četrdesetak filmova u SAD definitivno se doselio u Mađarsku 2000-tih. Nakon povratka u zemlju premijer Viktor Orban ga je 2011. imenovao za Mađarskog komesara za film čime je postao nezaobilazna ličnost mađarske kinematografije. 
 
Nazvan u svojoj zemlji "Mister film" on spada među ljude koji su doprineli da Budimpešta postane filmski centar, da se tu snimaju brojne međunarodne produkcije. On je sufinansirao ultramoderni studio Korda, napravljen u staroj komunističkoj vojnoj bazi. 
 
Kao šef Mađarskog nacionalnog fonda za film sufinansirao je film "Šaulov sin" koji je osvojio veliku nagradu festivala u Kanu 2015. i Oskara za najbolji strani film 2016. godine. Bio je i vlasnik više kazina i grupe medija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.