Grčka ostala bez 355.000 stanovnika usled ekonomske krize

Ukupan broj stanovnika Grčke pao je za 355.000 od 2008. do 2017. godine, izjavio je profesor sa Univerziteta Tesalija Giorgos Rahiotis, pripisujući pad stope natalitata ekonomskoj krizi.
Grčka ostala bez 355.000 stanovnika usled ekonomske krize
Foto: Pixabay
Govoreći o "Aspektima demografskih problema u Grčkoj", profesor Rahiotis je rekao da bi trenutno rešenje bilo da se mladi, visoko specijalizovani naučnici vrate u Grčku, a država da uvede inicijative za podršku majčinstva i rađanja bez obzira na broj dece.
 
Posebno je hitno, kako je on rekao, ponovno uspostaviti demografsku ravnotežu u osetljivim delovima zemlje, kao što su Istočna Makedonija, Trakija, ostrva Severnog Egeja, gde se odnos nataliteta i mortaliteta pretvara u pitanje nacionalne bezbednosti.
 
Iako je pad nataliteta fenomen u celoj Evropi, a u Grčkoj je ovaj trend započeo još 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, broj stanovnika je nastavio da raste zbog priliva migranata i nataliteta koji je u određenim trenucima nadmašio stopu mortaliteta.
 
"Međutim, ekonomska kriza i uključivanje Grčke u mehanizme memoranduma za zajmove poremetili su ravnotežu", istakao je profesor Rahiotis, te naveo da je "Grčka doživala ogromnu ekonomsku i socijalnu katastrofu, bez presedana u godinama posle Drugog svetskog rata, a kao posledica toga natalitet je naglo pao".
 
Pored toga, rekao je on, „od 2015. do 2017. godine, smrtnost je premašila broj rođenih, dok je u 2017. broj novorođenih pao na ispod 90.000 na godišnjoj osnovi".
 
"Hiljade Grka produktivnog doba i visokog obrazovanja napustilo je zemlju. Država treba više da pomogne porodicama, uključujući i ponovno uvođenje smanjenih poreza za porodice sa više dece i da obezbedi penzije majkama sa mnogo dece", zaključio je profesor.
  • Intelekt

    23.01.2019 17:55
    @Eh
    Bezmalo svaki dan se objavi članak na tu temu, osnivaju se čak i saveti da tu pojavu spreče i sve što vaš nazovi intelekt posle toga može da smisli je "za Srbiju će se skrivati"? Vi ste razlog zašto je Srbija tu gde jeste.
  • Eh

    23.01.2019 13:59
    More dezinformacija
    Za Grčku znamo, to će se objaviti uzduž i popreko.

    Za Srbiju će se skrivati, i kad nas bude bilo manje od miliona, zvanični podaci će glasiti da nas je 8 miliona.
  • xy

    23.01.2019 10:46
    @xx
    Ma naravno, dvoje dece 1000 evra milina, ne radis nista, prava utopija drzave blagostanja, tako su napolju radili, pa su se zeznuli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.