Češka će oporezivati naknadu koju crkva dobija restitucijom

Donji dom češkog parlamenta u sredu je izglasao oporezivanje isplata koje Crkva dobija kao nadoknadu za imovinu zaplenjenu tokom komunističke vladavine, što je bio ključan zahtev sadašnje Češke komunističke stranke (KSČM) za podržavanje manjinske vlade levog centra.
Poslanici vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša i njihovi manjinski partneri socijaldemokrate pridružili su se komunistima i stranci krajnje desnice Sloboda i direktna demokratija (SPD) pa je predlog zakona prošao sa 106 glasova. Donji dom ima 200 poslanika. 
 
Obeštećenja crkvama, ali u najvećoj meri katoličkoj, počele su 2013. i iznose dve milijarde kruna godišnje u periodu od 30 godina. One pokrivaju crkvenu imovinu koju su komunističke vlasti zaplenile nakon Drugog svetskog rata, a vlasti nisu mogle da je vrate prema zakonu o restituciji jer su, na primer, u međuvremenu promenile vlasnika.  
 
Zakon mora da potvrdi i češki senat, a neki poslanici su već najavili da će tražiti ocenu ustavnosti. 
 
Crkvene vlasti, čiji je uticaj na češko društvo sve manji, suočene su i s postupnim smanjenjem doprinosa vlade platama sveštenika i ostalim crkvenim troškovima. 
  • Kurvahosigutentag

    24.01.2019 08:29
    Ceska rulez

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet