Bugarska će zabraniti "kupovinu" državljanstva

Bugarska planira da ukine zakon koji omogućava "kupovinu" bugarskog državljanstva investiranjem u ovoj državi, saopštilo je bugarsko Ministarstvo pravde ukazujući da ovaj zakon nije doneo nikakve značajne ekonomske koristi za zemlju.
Bugarska će zabraniti "kupovinu" državljanstva
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ova odluka o zakonskim promenama usledila je nakon izveštaja Evropske komisije u kome se Bugarska upozorava da takav zakon omogućava stranim organizovanim kriminalnim grupama da se infiltriraju u Evropsku uniju i povećaju rizik od pranja novca, korupcije i utaje poreza, prenosi britanski "Telegraf".
 
Bugarska je jedna od tri zemlje Evropske unije, uz Kipar i Maltu, koja sada odobrava državljanstvo stranim ulagačima. Dvadeset država članica Evropske unije, uključujući ove tri, takođe prodaje dozvole za stalni boravak.
 
U Bugarskoj stranci mogu dobiti pasoš koji otvara vrata većini zemalja Evropske unije za investicije u rasponu od jedan do dva miliona leva, odnosno od 500.000 do milion evra.
 
Ministarstvo pravde Bugarske je saopštilo da je samo 50 stranaca iz Rusije, Egipta, Izraela i Pakistana dobilo pasoše na osnovu ovog zakona od 2013. godine do danas.
 
Zakonske izmene, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, ojačaće kontrole i pravila za davanja državljanstva ljudima bugarskog etničkog porekla.
 
U oktobru prošle godine bugarski tužioci su optužili visokog državnog službenika za prevaru u dokumentima za koje kažu da su strancima omogućili dobijanje bugarskih pasoša i slobodno putovanje u EU.
  • vip

    24.01.2019 08:40
    viip
    pasoš se kod nas može dobiti za 90+ dana samo ne znamo koliko košta?
    https://www.citizenship-program.com/serbia/general-facts-serbia.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet