Austrija diskriminiše decu stranih radnika

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Austrije zbog smanjenja dečijih naknada za strane radnike, čija deca žive u siromašnijim zemljama članicama.
Austrija diskriminiše decu stranih radnika
Foto: Pixabay
Od 1. januara 2019. porodične naknade i poreske olakšice koje će Austrija isplaćivati za decu koja imaju boravište u drugoj državi članici, zavisiće od troškova života u toj državi.
 
To znači da će brojni građani EU koji rade u Austriji i plaćaju jednake iznose doprinosa i poreze kao i lokalni radnici, primati niže naknade samo zbog toga što im deca žive u drugoj državi.
 
Komisija je poslala Austriji službenu opomenu, kao prvi korak protiv zemalja članica EU zbog kršenja evropskog prava.
 
Ako Austrija ne koriguje svoj zakon, Komisija slučaj može uputiti na Sud EU, čije su presude obavezne i postaju deo evropskog zakonodavstva.
 
"Naše jedinstveno tržište zasniva se na pravednosti i jednakom postupanju. U EU ne postoje radnici druge klase. Ako mobilni radnici plaćaju jednake doprinose kao lokalni radnici, trebalo bi da primaju i jednake naknade i u slučaju da im deca žive u drugoj državi članici. U EU ne postoje deca druge klase", izjavila je komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja Marijen Tajsen.
 
Austrija sada ima dva meseca za odgovor na opomenu Komisije. U suprotnom, Komisija može da krene s drugim korakom u postupku, slanjem obrazloženog mišljenja, a ako ni to ne da rezultata, slučaj završava pred Sudom EU.
 
Austrijska vlada predložila je sporni zakon uz obrazloženje da time želi da spreči zloupotrebu sistema socijalnih naknada.
  • Znamdaznam

    27.01.2019 07:19
    Diskriminacija
    Kao da je to nesto novo.Pa,sve velike demokratske zemlje na neki nacin diskriminisu i strane radnike i njihovu decu,i to nije nikakva tajna.Dozivela na svojoj kozi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.