Obeležava se 75 godina od oslobođenja Lenjingrada

U Sankt Peterburgu danas će biti obeleženo 75 godina od oslobođenja ovog grada od nacističke blokade u Drugom svetskom ratu.
Tim povodom biće održana vojna parada, a ruski predsednik Vladimir Putin, koji je rođen u Sankt Peterburgu, predvodiće ceremoniju obeležavanja 75 godina od okončanja opsade.
 
Nacistička opsada tadašnjeg Lenjingrada trajala je skoro dve i po godine sve dok sovjetska armija nije isterala nemačke vojnike iz grada 27. januara 1944. godine. 
 
Podaci o žrtvama variraju, ali istoričari su saglasni da je više od milion stanovnika Lenjingrada umrlo od gradi i neprestanog artiljerijskog i avionskog bombardovanja.
 
Opsada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine i trajala je skoro 900 dana. "Put života" kojim je stizala hrana u grad išao je preko zaleđenog jezera Ladoga. Blokada je delimično uklonjena 18. januara 1943. godine, ali su stanovnici konačno oslobođenje morali da čekaju još godinu dana do 27. januara 1944. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.