Poskupljenja i nestašice moguće u slučaju Bregzita bez dogovora

Prodavci hrane u Velikoj Britaniji upozorili su poslanike na moguće povećanje cena i nestašice nekih proizvoda i pozvali ih da spreče takozvani tvrdi Bregit - izlazak te zemlje iz Evropske unije bez dogovora.
 Poskupljenja i nestašice moguće u slučaju Bregzita bez dogovora
Foto: Pixabay
Pismo upućeno poslanicima potpisali su veliki trgovinski lanci i restorani brze hrane, navodeći da su "krajnje zabrinuti" zbog mogućeg poremećaja u lancu snabdevanja hranom, pošto gotovo trećina hrane koju Britanci jedu, dolazi iz Evropske unije.
 
Pismo koje je uputila Britanska distributerska federacija (British Retail Consortium - BRC) potpisali su čelnici poznatih supermarketa kao što su Sejnsberiz (Sainsbury's) i Ezda (Asda), njihovi konkurenti Vejtrouz (Waitrose) i Marks end Spenser (Marks and Spencer), kao i uprava lanaca restorana brze hrane Mekdonalds i KFC.
 
U pismu se navodi da će lanac snabdevanja biti znatno narušen u slučaju Bregzita bez dogovora i da će doći do pritiska na cene hrane zbog većih troškova transporta, pada vrednosti britanske funte i carina.
 
"Očekujemo da će biti znatnih teškoća u održavanju raznovrsnog izbora, kvaliteta i roka trajanja hrane koju naši potrošači očekuju da nađu u našim prodavnicima", navodi se u pismu.
 
Supermarketi najviše strahuju kako će biti obezbeđeni sveži proizvodi koji se pretežno uvoze iz Evropske unije. Velika Britanija uvozi oko 90 odsto zelene salate, 80 odsto paradajza i oko 70 odsto voća. Supermarketi navode da je nemoguće držati sveže proizvode u magacinima.
 
Pismo je poslato dan uoči debate i glasanja u britanskom parlamentu o brojnim amandmanima kojima bi mogao biti sprečen izlazak Velike Britanije iz EU bez postignutog dogovora o budućim odnosima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet