Hiljade otkaza posle protesta tekstilnih radnika u Bangladešu

Vlasnici fabrika otpustili su više od 5.000 tekstilnih radnika u Bangladešu koji su tražili veće plate, a stotine su suočene s policijskim optužbama, javili su danas aktivisti.
Otpuštanja su usledila posle protesta hiljada radnika ranije ovog meseca u glavnom gradu Daki i oko njega, rekla je Kalpona Akter iz Centra za radničku solidarnost Bangladeša. Jedan radnik je ubijen, a više od 50 je povredjeno u sukobima za vreme protesta u oblastima Ašulija, Daka, Gazipur i Savar.
 
Kalpona Akter je navela da su stotine radnika suočene sa optužbama za pljačku i vandalizam i neki su čak optuženi za pokušaj ubistva. Prema njenim rečima, više od 50 radnika je uhapšeno, a mnogi su pobegli iz svojih iznajmljenih domova u industrijskim zonama.
 
"Mi smo saznali da je najmanje 5.000 radnika otpušteno, a prava cifra bi do sada mogla da bude oko 7.000", rekla je Akter i dodala da su mnogi radnici maltretirani.
 
Predsednik Udruženja proizvodjača i izvoznika odeće iz Bangladeša Sidikur Rahman izjavio je da ne zna tačno koliko radnika je izgubilo posao, ali tvrdi da ni jedna nevina osoba nije suočena s pravnim problemima. Kako je rekao, u industriji imaju nedostatak radnika i ni jedan vlasnik nema razloga nekog da otpusti bez valjanog razloga.
 
Bangladeš ima najveću izvoznu industriju tekstila posle Kine. Vlada je u novembru podigla minimalnu mesečnu zaradu za radnike u tekstilnoj industriji na 8.000 taka (96 dolara) sa 5.300 taka (63 dolara). Radnici nisu sa tim zadovoljni, tražili su više kao i primenu drugih povoljnosti koje su vlasti najavile.
 
Sindikati i grupe aktivista traže da minimalna mesečna plata bude 193 dolara, ali vlasnici fabrika kažu da su pod ogromnim pritiskom da obezbede cene koje traže globalni brendovi. Ta industrija izvozi odeću u vrednosti od oko 30 milijardi dolara godišnje, uglavnom za Evropu i Severnu Ameriku.
  • Jank9

    04.08.2019 21:00
    Sram
    Evropo jedi govnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  • Kika Bibić

    01.02.2019 09:23
    Zato mi u Promenadi kupujemo kapute po 30 evra. Zato su nam prodavnice prepune krpa koje se prodaju budzašto. Setite se toga kada kupujete!
  • H&m

    01.02.2019 08:26
    Zara
    Trebalo bi bojkotovati sve proizvedeno u Bangladesh I drugim zemljama koje se izivljavaju nad radnicima I u kojima deca rade za sitne pare....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet