Biblija stara 1.200 godina pronađena kod krijumčara u Turskoj

Biblija stara 1.200 godina pronađena je u turskoj pokrajini Dijarbakir za vreme akcije organizovane protiv krijumčara vrednim istorijskim artefaktima, saopštile su lokalne vlasti.
Biblija stara 1.200 godina pronađena kod krijumčara u Turskoj
Foto: Pixabay
Trojica osumnjičenih uhapšeni su dok su pokušavali da prodaju drevnu knjigu u gradu Kajapininu, precizirano je. Vredna Biblija ima ukupno 34 stranice ispisane zlatom. U pritvoru je završilo šest osumnjičenih.
 
Region je poznat po brojnim svetim hrišćanskim mestima, a turske vlasti već duže vreme nastoje da suzbiju pokušaje krijumčarenja drevnih artefakata.
 
Svake godine sprovode niz operacija protiv krijumčarenja vrednim istorijskim predmetima da bi se sprečila njihova prodaja i zaštitilo bogato kulturno nasleđe zemlje. Takve su akcije izuzetno značajne za Tursku, zemlju s oko 3.000 drevnih gradova koji su ostali iza četrdesetdve civilizacije. Turski se turizam uveliko oslanja na bogato istorijsko nasleđe u nastojanju da privuče milione stranaca svake godine.
 
U Istanbulu se nalazi Aja Sofija koja je hiljadu godina bila hrišćanska crkva, potom pola milenijuma džamija, a danas je muzej. Turci su je nakon osvajanja Carigrada 1453. pretvorili u džamiju, a od 1935. je jedan od najposećenijih muzeja na svetu. Hrišćani čine manjinu među pretežno muslimanskim stanovništvom Turske, zemlje u kojoj živi 82 miliona ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet