U Saudijskoj Arabiji zabranjeno okupljanje

Saudijska Arabija zabranila je sve proteste i marševe, nakon što je šiitska manjina te zemlje održala manje demonstracije u naftom bogatoj istočnoj pokrajini, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Saudijska Arabija zabranila je sve proteste i marševe, nakon što je šiitska manjina te zemlje održala manje demonstracije u naftom bogatoj istočnoj pokrajini, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Snage bezbednosti upotrijebiće sva raspoloživa sredstva kako bi sprečile svaki pokušaj ometanja javnog reda i mira, javila je državna televizija Al Ekhbarija, nakon više poziva na demonstracije kojima se traže promene u ovom konzervativnom kraljevstvu.

"Propisi u kraljevstvu kategorično zabranjuju sve oblike protesta, marševa i demonstracija jer su oni u oštroj suprotnosti sa islamskim šerijatskim zakonom i vrednostima i tradicijama saudijskog društva", navodi se u saopštenju.

Nekoliko stotina šiita okupilo se juče u Istočnoj Provinciji zahtevajući oslobađanje šiitskog sveštenika šeika Teufika al Amera i drugih zatvorenika. Protesti su organizovani nakon poziva na Fejsbuku da se održi "Dan besa" na istoku zemlje i zahteva za oslobađanje Amera.

Slični protesti održani su i u mestu Al Katif, takođe u Istočnoj Provinciji, ali je policija brzo rasterala demonstrante. Policija je uhapsila 22 osobe u Katifu, rekao je Ibrahim al Mugatib, šef organizacije "Prvo ljudska prava". "Demonstranti su tražili oslobađanje zatvorenika u tom gradu kao i šeika Al Amera, čiju su sliku nosili, i pozvali su na nacionalno jedinstvo šiita i sunita", rekao je Mugatib Frans presu.

Amer je uhapšen zbog zalaganja za uspostavljanje ustavne monarhije u kraljevstvu, kojim sada vlada apsolutistički monarh.

  • Danka

    06.03.2011 00:24
    -:)
    Najsmesnije je sto se politicki zatvorenik i to jos svestenik zove "al Amer" ))) Hoce li Amerikanci njega "osloboditi"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet