Naučnici protestovali u Budimpešti za nezavisnost akademije nauka

Stotine mađarskih naučnika demonstriralo je danas u Budimpešti da osudi plan vlade premijera Viktora Orbana da preuzme kontrolu nad finansiranjem istraživanja Mađarske akademije nauka (MTA) čime se, po njihovom mišljenju, ugrožava sloboda naučnika.
Naučnici protestovali u Budimpešti za nezavisnost akademije nauka
Foto: Pixabay
Oko 2.000 demonstranata, po proceni novinara Frans presa, formirali su ljudski lanac oko zgrade Akademije, najstarije i najveće naučne institucije u zemlji sa 5.000 zaposlenih od kojih je 3.000 naučnika.
 
Oni su pozvali vođe akademije da se bore protiv plana vlade i da zadrže njenu nezavisnost.
 
Ubrzo posle osvajanja trećeg uzatopnog mandata na čelu zemlje, u aprilu prošle godine, vlada Viktora Orbana najavila je da namerava da dubinski reformiše tu instituciju, koju njeni kritičari opisuju kao poslednji neefikasni ostatak komunističke ere.
 
Projekat se sastoji u tome da se centralizuju u Ministarstvu inovacija i tehnologije krediti dodeljeni za naučna istraživanja, dok je do sada MTA imala budžet kojim je relativno nezavisno raspolagala. Orban je odbacio kritike i rekao da je potrebna modernizacija da bi se poboljšao učinak Mađarske koja je kako je rekao trenutno među najosrednjijim zemljama na međunarodnom planu po pitanju inovacija, i da bi osigurao da nauka može da daje "direktnu ekonomsku dobit".
 
MTA je u prošlosti kritikovala politiku Orbanove vlade koja je na čelu zemlje od 2010.
  • Мунгос

    13.02.2019 20:06
    Виктор Орбан и другови имају довољно храбрости да одсецају сорошоидно ткиво којим је и мађарско друштво наравно нападнуто.
    Уосталом и фер је да Мађарска има Академију и универзитете у својини, а сорошоидима препусти њихове радионице – доста им је то. Па ако се сорошоиди квалификују и нешто науче из тих радионица, нека и они праве своју Академију. А не новчаним инјекцијама и инфилтрацијом у нечију националну.
  • Mare

    13.02.2019 12:23
    Spinovanje
    Agencije Bete su neupuceni. Drazva u HU hoce da ukine finanisranje istrazivackih institucija koji su u mrezi Madjarske akademije nauka (a vecina jeste koje se osnovnim istrazivanjima), a ne fininsiranje Madjarske akademije nauka. Neprofesionalnost novinara se vidi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.