Tramp proglasio vanredno stanje

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje na nacionalnom nivou rekavši da treba da iskoristi vanredna ovlašćenja da bi zaštitio naciju od dilera droge i ilegalnih imigranata.
Tramp proglasio vanredno stanje
Foto: Screenshot
Portparolka za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders objavila je na Tviteru fotografiju Trampa kako potpisuje deklaraciju u trenucima neposredno pre njegove konferencije za novinare.
 
Tramp je izneo tvrdnju da postoji užasna zloupotreba žena koje se krijumčare preko američko-meksičke granice. On je, takođe, rekao da će zid biti potreban za borbu protiv narko kartela kao deo "virtuelne invazije" iz Meksika.
 
Rojters je, pozivajući se na visokog zvaničnika Bele kuće, javio da je administracija identifikovala oko osam milijardi dolara u vladinim fondovima koje bi Tramp mogao uzeti za izgradnju pograničnog zida između SAD i Meksika.
 
Vođe demokrata u američkom Kongresu najavljuju da će koristiti "svaki pravni lek koji je dostupan" kako bi se suprotstavili vanrednom stanju. 
 
Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i lider demokrata u američkom Senatu Čak Šumer izjavili su "da će preduzeti akciju u Kongresu, sudovima i u javnosti". Kažu da je Trampova odluka nezakonita i da će on "uništiti Ustav" uzurpiranjem ingerencija Kongresa radi kontrole budžetsku potrošnju.
 
Na izjavu zvaničnika iz Bele kuće da će deo potrebnog novca za zid preusmeriti iz vojnih građevinskih projekata, Pelosi i Šumer su rekli da Tramp želi da iskoristi novac potreban za "sigurnost naše vojske i naše nacije". 
 
Demokrate mogu da podnesu tužbe i da glasovima u Kongresu blokiraju Trampove transfere novca, a predsednik bi mogao da stavi veto na njihove odluke. Tramp je, inače, izjavio da očekuje pravne izazove povodom svoje odluke o vanrednom stanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet