Ponovo oskrnavljen grob Karla Marksa u Londonu

Grob nemačkog filozofa i jednog od osnivača naučnog socijalizma Karla Marksa (1818-1883), koji se nalazi na londonskom groblju Hajgejt, oskrnavljen je drugi put za dve nedelje, saopštilo je udruženje koje upravlja grobljem.
Na grobu je crvenom farbom ispisano "Spomenik boljševičkom Holokaustu – 1917-1953, 66.000.000 mrtvih" kao i "arhitekta genocida, terora i ugnjetavanja, masovnog ubistva".
 
Godina 1917. je aluzija na rusku revoluciju, a 1953. je godina Staljinove smrti.
 
Vandali su 4. februara oštetili najstariji i najlomljiviji deo spomenika, mermernu ploča s imenima još nekoliko sahranjenih osoba na tom grobnom mestu.
 
Marks je u London došao 1849. i tu je ostao do smrti 1883.
 
Nemački filozof je najpre sahranjen u grobnici svoje supruge u zabačenijem delu groblja, ali je 1956. novi spomenik s velikom bistom postavljen na vidljivijem mestu.
 
Njegova izrada je finansirana donacijama koje je prikupila britanska Komunistička partija.
 
Na spomeniku je upisana parola "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!".
 
Ovo nije prvi put da je spomenik bio na meti napada. Bista je bila uklanjana, bila je meta improvizovane bombe sedamdesetih godina i ružena bojom i grafitima.
 
Marks koji je bio i ekonomista, istoričar, politički teoretičar, sociolog, i novinar, a pre svega oštar kritičar kapitalizma, rodio se 5. maja 1818. godine u Triru, na jugozapadu Nemačke, gde je proveo prvih 17 godina.
 
Marksove ideje su uticale na nastanak i širenje komunističkog pokreta u svetu početkom 20. veka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet