Svet godišnje na oružje troši 3.000 milijardi dolara

Svet je na oružje trošio između 1,74 do 2,03 biliona dolara godišnje u periodu od 2006. do 2016. godine, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta.
Svet godišnje na oružje troši 3.000 milijardi dolara
Foto: Pixabay
U posebnoj objavi ova institucija SAD navodi da "izgleda da su vojni troškovi godišnje rasli od 19 do 38 odsto".
 
S poslednjim danom 2016. godine, na oružje i vojnu opremu svet je potrošio skoro 3.000 milijardi dolara. Preciznije, radi se o 2,82 biliona.
 
Stejt department navodi i da je generalno izdvajanje za vojne potrebe država sveta u proseku premašilo dva odsto bruto društvenog proizvoda i već je blitu tri odsto BDP-a.
 
"Potrošnja na vojsku tokom ovog praćenog perioda ipak je manja nego 1989. godine, koja se računa kao poslednja godina Hladnog rata, kada je za te potrebe izdvajano 4,7 odsto BDP-a", navodi Stejt department.
 
U masi brojki koje je dalo američko ministarstvo može se naći i podatak da je 2006. godine na svetu bilo 21,1 milion vojnika. Deset godina kasnije u toj vrsti uniforme je 20,2 miliona ljudi.
 
Dodaje se da je samo u regionu jugoistoka Azije broj vojnika povećan, dok je ostatak sveta zabeležio značajna smanjenja.
 
"Od 2006. do 2016. prosečno za svaku godinu, 171 milijarda dolara utrošena je za kupovinu oružja. Tokom tog perioda, 80 odsto trgovine oružjem i vojnom opremom otpadalo je na SAD, 10 procenata EU, oko pet odsto Rusija i manje od dva odsto otišlo je Kini", stoji u objavi Stejt departmenta.
 
Ističe se da je najveći deo prodatog oružja otišlo razvijenim državama sveta. Konkretno, radi se o 68 odsto svih prodaja oružja i vojne opreme.
 
Kompletan izveštaj možete pogledati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.