Poljski premijer ignoriše samit Višegradske grupe u Izraelu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki demonstrativno je otkazao put u Izrael na prvi samit Višegradske grupe van Srednje Evrope, zbog izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da su Poljaci sarađivali sa nacistima u Holokaustu, jer nije definitivno razjašnjeno da li je mislio na pojedince ili Poljake kao narod.
Poljski premijer ignoriše samit Višegradske grupe u Izraelu
Foto: Pixabay
"Premijer Moravjecki je razgovarao telefonom sa premijerom Netanjahuom i obavestio ga je da neće doći na samit. Poljsku će predstavljati ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič", saopštio je šef kancelarije premijera Moravjeckog Mihal Dvorčik, javlja državna poljska televizija TVP.info.
 
Razlog je izjava Netanjahua u četvrtak u Muzeju poljskih Jevreja POLIN u Varšavi kada je pominjući poljski kontroverzni zakon o zaštiti Poljaka i Poljske od kleveta pod pretnjom kazne zatvora za pripisivanje poljskom narodu i poljskoj državi fašističkih zločina tokom Drugog svetskog rata, Natanjahu rekao da su Poljaci sarađivali sa nacistima i da ne zna nikog ko je ikada osuđen zato što je to rekao.
 
Izjava u Džeruzalem postu i drugim izraelskim medijima izazvala je u Poljskoj veliki skandal jer je nejasno da li Netanjahu optužuje Poljake, narod, za učešće u Holokaustu ili govori samo o pojedincima koji su progonili Jevreje, predavali ih nacističkim okupacionim vlastima ili čak ubijali i sami, što je neosporna istorijska činjenica i za takve ljude postoji i posebna reč u poljskom jeziku - šmalcovnjik.
 
Ambasadorka Izraela u Varšavi Ana Azari odmah je demantovala da je Netanjahu optužio Poljake kao narod a sa istim objašnjenjem u petak je došla i kancelarija Netanjahua, da je izraelski premijer samo rekao da u Poljskoj niko nije osudjen za to što je rekao da su pojedini Poljaci ubijali Jevreje.
 
Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova ipak je, nezadovoljno potpuno objašnjenjem, pozvalo ambasadorku u ministarstvo da dodatno tumači šta je mislio i rekao Netanjahu pošto, kako su preneli poljski mediji, izraelski mediji nemaju snimak izjave, te se ne zna tačno šta je premijer rekao, a Moravjecki je sada otkazao posetu.
  • Мунгос

    18.02.2019 11:40
    Мали Ђокица ме је питао Зашто се овај самит одржава у Јерусалиму?
    Ја сам му рекао да је неко наредио да се овај самит тамо одржи. Нема логике, али је то по принципу Теорије завере.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet