Moskva pozvala Gvaida da pregovara sa Madurom

Rusija je danas pozvala Huana Gvaida, opozicionog vođu koga je pedesetak zemalja priznalo kao prelaznog predsednika Venecuele da razgovara sa zvaničnim predsednikom Nikolasom Madurom o nesuglasicma oko isporuke humanitarne pomoći.
Moskva pozvala Gvaida da pregovara sa Madurom
Foto: Pixabay
"Ima predloga na stolu u okviru mehanizma Montevideo koji predlažu inkluzivan dijalog svih političkih snaga u Venecueli. Nadamo se zaista da će šef opozicije Gvaido odgovoriti na njih", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
 
Lavrov je rekao da rezultati mogu da se postignu samo kroz dijalog i kompromis i da bi svaka primena sile samo pogoršala problem. On je izrazio nadu da će oprez prevladati.
 
Hiljade pristalica opozicije u Venecueli sprema se da krene na granice da bi omogućili ulaz humanitarne pomoći koju su poslali SAD i Brazil i koja je uskladištena na granicama zemlje. Vojska verna predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru je saopštila da je rešena da ih u tome spreči. Ulazak pomoći iz SAD je vrlo osetljiva tema u Venecueli, iako je zemlja pogođena nestašicama zbog kojih je, prema podacima UN, iz nje otišlo više od dva miliona građana od 2015.
 
Maduro u humanitarnoj pomoći vidi uvod u američku vojnu intervencije i optužuje Vašington da je odgovoran za nestašice zbog sankcija koje je uveo. Maduro je danas objavio da će stići 300 tona lekova kupljenih od Rusije, saveznika vlasti u Karakasu, pored 933 tona kupljenih nedavno od Kine, Rusije i Kube. Lavrov nije pomenuo slanje ruske humanitarne pomoći Venecueli ali jedan neimenovan izvor je rekao za rusku agenciju Ria Novosti da su lekovi i medicinska oprema iz Rusije stigli danas na aerodrom u Karakasu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.