Rat bendova na granici između Kolumbije i Venecuele

Politička borba u Venecueli prenosi se na muzičku pozornicu pošto se održavaju dva rivalska koncerta s obe strane granice između Kolumbije i Venecuele.
Naime, na kolumbijskoj strani pevaće muzičari koji traže da predsednik Venecuele Nikolas Maduro dozvoli dopremanje humanitarne pomoći, a preko puta, oni koji podržavaju njegovo odbijanje.
 
Koncert koji u Kolumbiji organizuje britanski milijarder Ričard Brenson, podseća na nekadašnji "Live aid" iz 1985. godine kada su muzičari pevali za pomoć Africi. Na tom koncertu će učestvovati desetine muzičara, uključujući zvezde latino rok muzike, dok je Madurova socijalistička vlada obećala trodnevni festival pod nazivom "Dalje ruke od Venecuele".
 
"Oči sveta biće uprte u Venecuelu. Nadam se da je sve što se dogodilo poslednjih par nedelja početak kraja", rekao je opozicioni lider David Smolenski uoči koncerta dok je razgovarao s venecuelanskim migrantima u improvizovanoj narodnoj kuhinji u kolumbijskom gradu Kukuta gde je dopremljena humanitarna pomoć.
 
Pristalice samoproglašenog predsednika Huana Gvaida nadaju se da će koncert označiti prekretnicu posle koje će biti formirana prelazna vlada.
 
Međutim, Maduro ne pokazuje znake popuštanja i analitičari upozoravaju da šta god se desi naredna dva dana nijedna strana neće zabeležiti konačnu pobedu. Brenson je postavio cilj da prikupi 100 miliona dolara za 60 dana.
 
Već dve nedelje na kolumbijskoj strani granice nalazi se dve tone humantirne pomoći za građane Venecuele koje su uglavnom poslale SAD. 
 
Predsednik Venecuele je, s druge strane, poručio američkom predsedniku Donaldu Trampu da se brine o siromašnima u svojoj zemlji. Najavio je i da će danas i sutra isporučiti 20.000 kutija hrane za siromašne Kolumbijce u Kukuti.
  • Drum

    23.02.2019 11:26
    Da, da, humanitarna pomoć kao što je dopremanja u Bosnu, naročito Srebrenicu, u Siriju itd. Kao humanitarna pomoć, a unutra oružje i municija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.